Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL va contesta la CCR legea pensiilor

www.ccr.ro
CCR

Vicepreședintele PNL Dan Vîlceanu a anunțat, duminică, că liberalii vor ataca la Curtea Constituțională a România legea pensiilor. O prevedere care face ca legea să fie neconstituițională menționată de liberal se referă la modificările aduse pensiei în caz de invaliditate informează mediafax.

„Legea pensiilor a fost votată spătămâna trecută în Comisia de muncă și trebuia să intre în plenul Camerei Deputaților care este cameră decizională. Tot săptâmâna trecută, din cauza unor discuții între PSD- UMDR, (legea n.r.) a fost amânată pentru săptămâna acesta cel mai probabil. PNL va contesta la CCR această lege pe care o considerăm a fi cras neconstituțională”, a declarat Dan Vîlceanu, la sediul PNL.

Liberalul a precizat că una dintre modificările criticate de liberali se referă la sistemul de pensie în caz de invaliditate.

„Primul aspect pe care aș vrea să-l reliefez este faptul că în cazul pensiei de invaliditate, respectiva lege leagă această pensie de invaliditate de un stagiu minim de cotizare. Practic, dacă nu ai cotizat 15 ani la sistemul de pensii nu poți beneficia de pensie de invaliditate. Ceea ce este deja clarficat deja de o altă decizie a CCR - nr 680/2012. (...) Practic, râmânii care nu au contribuit 15 ani la sistemul de penisii și suferă un accident de muncă sau o boală nu vor primi pensie ceea ce este clar neconstituțional”, a subliniat Vîlceanu.

Dan Vîlceanu a menționat și faptul că a fost introduse în lege discriminări între persoanele cu handicap în acordarea pensiei.

„De asemenea, (legea n.r.) introduce o discriminare pentru persoanele cu dizabilități în sensul în care beneficiază de o treime din stagiu, ca un fel de cotizare, pentru a putea primi pensie doar nevăzătorii. Celelalte persoane cu handicap nu beneficiază de acest drept. (...) Această prevedere face legea să fie neconstituțională.” a adăugat liberalul.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a declarat, vineri, la Parlament, că legea pensiilor va intra la vot final în plenul Camerei Deputaților fie marți seară fie miercuri dimineața.

„Da, cu siguranță. Legea pensiilor - daca nu intra marți seară, va intra miercuri dimineață. (..) Nu puteam (să punem pe ordinea de zi a plenului de miercuri legea pensiilor n.r.). Să vă spun de ce nu a intrat. Raportul de la Comisia pentru muncă a ajuns în ziua de miercuri. Nu puteam suplimenta ordinea de zi decât cu acordul tuturor liderilor grupurilor parlamentare, datorită complexității și datorită faptului că nu toate grupurile parlamentare au dorit să fie discutată miercurea trecută.”, a declarat Florin Iordache întrbat fiind dacă va intra legea pensiilor la vot final săptămâna viitoare.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat, după o ședință de peste șapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" și o abținere.

Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.

„Reducerea varstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplica si in cazul in care nr de copii cuprinde si copii adoptați”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.

Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să își cumpere vechime în muncă pentru a ieși la pensie.

"Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", prevede articolul adoptat.

Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.

Deputații Opoziției din Comisie nu au votat pentru adoptarea unui raport de admitere.

Potrivit inițiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.

Deputatul USR Cristian Seidler a anunțat, marți, că va discuta cu juriștii și cu partidele de opoziție pentru a contesta la CCR Legea pensiilor, existând cel puțin trei motive de neconstituționalitate. Și președintele Consiliului Național al Dizabilității a anunțat că ia acest demers în considerare.

„Exită din punctul nostru de vedere cel puțin trei motive de neconstituționalitate a acestei legi. Vom discuta cu juriștii și cu ceilalți colegi din opoziție să înaintăm către CCR o verificare de constituționalitate, care nu va împiedica intrarea în vigoare a legii, deoarece acesta trebuie să intre în septembrie 2021. Până atunci CCR are timp”, a decșarat Seidler, la finalul ședinței Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților.

Deputatul USR a precizat care sunt cele trei probleme considerate de către acesta drept neconstituționale:

„Cele trei probleme majore ale acestei Legi a pensiilor rămân. În continuare rămân în vigoare pensiile speciale. Nu este deci o reformă reală a sistemului de pensii. Legea va intra în vigoare abia în septembrie 2021 și e doar o promisiune a actualei majorități guvernamentale pentru categoria pensionarilor. Li se promite cu trei luni înainte de alegerile parlamentare o creștere iluzorie cu 40% a punctului de pensii fără să se spună de unde vor fi aduși acești bani, în condițiile în care recent Guvernul a trebuit să suplimenteze din fondul de rezervă către fondul de pensii”, a adăugat Seidler.

Și președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tontsch, a afirmat că va lua în considerare contestarea Legii pensiilor la CCR, susținând că este o discriminare faptul că persoanele cu handicap muncesc la fel de mult ca cele valide pentru a atinge stagiul de 15 ani de muncă.

Camera Deputaților este for decizional în cazul Legii pensiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.