DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL vrea lege pentru ca toți copiii sub 7 ani să fie excluși de la plata întreținerii, iar pentru cei sub 14 ani plata să fie redusă cu 50%

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam copil stea protest

Mai mulți senatori PNL au depus la Parlament o inițiativă legislativă care prevede că asociațiile de proprietari pot decide să excludă de la cheltuielile din întreținere copiii cu vârsta sub șapte ani și o să reducă la jumătate costurile pentru cei între 7 și 14 ani.

Proiectul de lege, depus la Senat pe 31 mai, propune modificarea și completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, inițiativa modifică mai multe puncte ale articolului 47 care vizează cheltuielile asociațiilor de proprietari, scrie mediafax.ro.

Citește și: Scandal monstru la Românii au talent! „A câștigat un bisexual ungur” – război fără precedent în online

"(1) d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociațiilor de proprietari. Beneficiarii exceptați de la aceste cheltuieli sunt copiii cu vârsta de până la 7 ani. (2) Asociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1), lit b) pentru copii cu vârsta de până la 7 ani. (2¹) Pentru copiii între 7-14 ani, plata pentru cheltuielile prevăzute la alineatul anterior pot fi reduse cu 50%, în funcție de decizia asociațiilor de proprietari", se arată în textul proiectului de lege al PNL.

Citește și: Mihaela Buzărnescu a dat lovitura! Suma uriașă încasată de la Roland Garros – aproape jumătate cât câștigase în întreaga carieră

''Includerea minorilor care au sub 7 ani în numărul persoanelor care se plătesc cheltuielile de întreţinere ale locuinţei şi cheltuielile asociaţiei de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de aceşti copii minori nu se pate reflecta în contoarele de apă. De asemenea se poate face şi o excepţie prin reducerea aceluiaşi gen de cheltuieli şi pentru copiii de până în 14 ani, în condiţiile în care aceştia nu sunt consumatori care să provoace mari pierdri în bugetul imobilului, cheltuielile lor oricum sunt suportate de părinţi- proprietari ai locuinţelor în care stau'', explică liberalii în expunerea de motive.

Citește și: Surpriză de proporții! Cine este milionarul care a cerut-o în căsătorie pe Maria Sharapova

Inițiativa liberalilor mai oferă posibilitatea proprietarilor să reamplaseze zidurile care nu fac parte din structura de rezistență a imobilului sau din proprietatea comună a blocului, în baza unei declarații pe proprie răspundere avizată de asociația de proprietari, cu o înștiințare a autorității locale. În forma actuală, Legea prevede obligația obținerii unei autorizații de modificare a construcției de la autoritatea locală și cu semnătura majorității proprietarilor.

Citește și: Planul de PR al lui Liviu Dragnea! Cum vrea să joace ecuația „revocare Kovesi”

"Zidurile dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii și din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spațiilor respective, în baza unei declarații pe proprie-răspundere, avizată de asociația de proprietari și transmisă autorității publice locale. Zidurile dintre apartamente sau spații și proprietatea comună care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, pe baza unei declarații pe proprie-răspundere, avizată de asociația de proprietari și transmisă către autoritatea public locală", precizează proiectul liberalilor care modifică articolul 12 al Legii amintite.

Citește și: Ingrid Mocanu, dezvăluiri uimitoare despre Iohannis. Legătura acestuia cu un ministru care ar fi primit o șpagă de 10 milioane de dolari

În forma legii aflată în vigoare sunt prevăzute următoarele: "Zidurile dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii și din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul între proprietarii apartamentelor sau spațiilor respective, pe baza autorizației de modificare a construcției, eliberată de autoritatea publică locală și cu înștiințarea asociației. Zidurile dintre apartamente sau spații și proprietatea comună, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii, pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, în baza hotărârii majorității proprietarilor și a autorizației de modificare a construcției eliberate de autoritatea publică locală".

Proiectul de lege este inițiat de senatorii PNL, Ioan Cristina, Marius-Petre Nicoară, Cornel Popa și Cătălin Dumitru Toma. Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

Citește și: Lovitura pe care PSD o avea în plan de foarte mult timp: În ce a investit Executivul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.