Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL vrea să închidă mai multe spitale din țară. Vezi lista

Consiliul Județean Iași, Facebook
Spital Iași aparat

Programul de guvernare anunțat de premierul desemnat Ludovic Orban prevede comasarea mai multor spitale din țară. Motivul invocat în programul de guvernare este acela că mai multe unități spitalicești înregistrează mari dificultăți de sustenabilitate financiară.

Surse din sistemul de Sănătate au precizat că, sub acest paravan al lipsei de sustenabilitate financiară, se preconizează închiderea propriu-zisă a mai multor spitale din țară, în special din localitățile mici. În urma aplicării acestei decizii, vor dispărea cel puțin 22 unități spitalicești, din toate regiunile țării.

Printre spitalele care urmează să fie închise în regiunea Moldova se numără: Spitalul de boli cronice din Târgu Frumos, Spitalul Orășănesc Buhuși, Spitalul Municipal Comănești, Spitalul din Gura Humorului, Spitalul de Boli Cronice din Siret, Spitalul Bicaz.

Vor fi închise mai mai multe spitale din Ardeal și Maramureș, cum ar fi: Spitalul Orășănesc Jobou, Spitalul de Boli Cronice din Crasna,, Spitalul Orășănesc Ștei, Spitalul Beclean, Preventoriu TBC Copii Ilișua, Spitalul de Psihiatrie Cavnic, Spitalul Municipala Gherla, Spitalul Municipal Câmpia Turzii, Institutul de Urologie Câmpia Turzii.

Afectată va fi și zona de sud a țării. Spitalele care vor fi ghilotinate sunt: Spitalul Orășănesc Balș, Spitalul Orășănesc Baia de Aramă, Spitalul Brezoi, Spitalul Rovinari, Spitalul Bumbești Jiu, Spitalul de Pneumonilogie Lemnea și Spitalul Filiași sau Spitalul Orășănesc Segarcea.

Specialiștii în domeniu avertizează că închiderea spitalelor mici din țară va însemna un adevărat genocid medical. Astfel, mai multe zeci de mii de pacienți vor pierde accesul la serviciile medicale. De asemenea, un alt risc este acela al răspândirii unor infecții, având în vedere că mulți pacienți nu își vor permite să se trateze în centrele medicale mai mari.

Măsura închiderii de spitale va pune pe drumuri și personalul medical din unitățile care urmează să fie reformate sau închise. Pe acest fundal, este de așteptat ca personalul medical din spitalele care urmează să se închidă să plece în afara țării, în căutarea unui loc de muncă stabil.

Reforma din Sănătate anunțată de Guvernul liberal nu este privită cu ochi buni nici de comunitățile locale unde urmează să se închidă unitățile spitalicești. Având în vedere că localitățile în care urmează să se aplice măsurile sunt, în general, unele sărace, iar accesul la serviciile medicale este unul și așa didifil, mai multe categorii de pacienți pur și simplu vor fi lăsați să-și ducă boala pe picioare sau și mai grav, să moară cu zile.

Amintim că PNL a prezentat săptămâna trecută programul de guvernare al Guvernului Orban. Mai multe partide care au semnat moțiunea de cenzură – USR-PLUS, UDMR, PMP și ALDE – au declarat că vor susține învestirea noului Guvern liberal. De cealaltă parte, PSD și ulterior Pro România au criticat programul PNL, catalogându-l ca fiind unul de austeritate, și au anunțat că nu vor vota noul Guvern propus de Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.