Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNRR, o 'afacere secretă' a USR - Cum a secretizat ministrul Ghinea documentele chiar și pentru partenerii de coaliție

Radu Pop
pnrr secret

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este cel care a coordonat redactarea și negocierea Planului Național de Redresare și Reziliență. După plecarea USR de la guvernare au existat mai multe acuzații, lansate inclusiv de actualul ministru Marcel Boloș, cu privire la secretizarea unor documente din PNRR. Negate public de Ghinea, informațiile despre secretizarea unor documente sunt confirmate cel puțin partial de un document intrat în posesia stiripesurse.ro.

„Atunci când politica e făcută cu pricepere, onestitate și tenacitate, schimbarea în bine se întâmplă. Stă mărturie cel mai mare program de reforme și investiții din ultimii 30 de ani, PNRR-ul făcut de USR”, afirma președintele USR, Cătălin Drulă, în ultima zi din 2022. Referirea la „PNRR-ul făcut de USR” se poate dovedi una foarte precisă, pentru că ministrul Drulă ar fi dispus, pe vremea când conducea MIPE, secretizarea documentelor legate de PNRR inclusiv față de partenerii de coaliție.

Este, spre exemplu, cazul secretarului de stat Hegedüs Csilla (UDMR). Potrivit unui document olograf întocmit de Cristian Ghinea, reprezentanta UDMR, dar și alte persoane din MIPE au fost „tăiate” de pe lista persoanelor care au avut acces la documentele „secret de serviciu” după secretizarea PNRR. „Vă rog să procedați la secretizarea doc. atașate, la nivel SS, și totodată la distribuirea lor, conformei listei anexă”, se arată în documentul scris de Ghinea.

content-image

content-image

În octombrie 2022, ministrul Investiţiiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a afirmat, referitor la corespondenţa cu reprezentanţii Comisiei Europene privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că este secret de serviciu, însă dacă Parlamentul sau Guvernul va solicita o desecretizare, atunci instituţia se va conforma. El a adăugat că anumite anexe din PNRR nu se află pe site-ul MIPE şi nu cunoaşte considerentele de ce nu sunt afişate acolo, chiar dacă PNRR apare pe portalul online al instituţiei.

Marcel Ciolacu a anunţat că va cere Guvernului să desecretizeze absolut toate documentele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Liderul PSD a adăugat că va discuta şi cu liderii grupurilor parlamentare, deoarece consideră că este oportună înfiinţarea unei comisii de anchetă astfel încât toată lumea să ştie ce conţine PNRR. El a mai subliniat  că niciun stat european nu a secretizat PNRR.

Totodată, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, i-a transmis liderului PSD Marcel Ciolacu că tot PNRR este pe site-ul ministerului respectiv, inclusiv anexele, costurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.