Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNUD: 'Turcia a început neutralizarea a peste 80.000 de mine antipersonal la frontiera cu Iranul'

economica.net
Turcia

Turcia a început neutralizarea a peste 80.000 de mine antipersonal la frontiera cu Iranul, unul din cele mai ample proiecte de deminare din lume, a anunţat miercuri Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Turcia, transmite AFP.

Proiectul prevede eliminarea-distrugerea minelor antipersonal plasate 'la frontiera estică a Turciei între 1953 şi 1996 pentru evitarea trecerilor clandestine şi a contrabandei, precum şi pentru a-i asigura securitatea', a declarat pentru France Presse directorul de comunicare al PNUD în Turcia, Faik Uyanik.

În anii 1990, armata turcă a recurs pe scară largă la mine antipersonal în cadrul luptei sale contra rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii).

Pentru a treia fază a proiectului de deminare, iniţiat în 2016, Uniunea Europeană a deblocat 18,6 milioane de euro.

'Un teritoriu de 4,7 milioane de m2 va fi astfel securizat pentru populaţia civilă şi forţele însărcinate cu controlul frontierei', a precizat Uyanik.

Turcia a semnat în 2004 Tratatul de la Ottawa de interzicere a minelor antipersonal, acceptând să le elimine progresiv şi să instituie un alt sistem de supraveghere a frontierelor.

'Minele terestre sunt unanim condamnate drept instrumentul cel mai inuman de control al frontierelor', a indicat reprezentanta PNUD în Turcia, Louisa Vinton, într-un comunicat.

'Suntem mândri că PNUD în Turcia gestionează cel mai mare proiect de deminare în desfăşurare în lume sub auspiciile ONU. Acest program de anvergură demonstrează angajamentul ferm al Turciei în favoarea unei gestionări umanitare a frontierelor, conformă normelor UE', a adăugat ea, potrivit Agerpres.ro.

În total, 175 de genişti însoţiţi de 16 câini detectori de mine acţionează în patru provincii ale Turciei în cadrul acestor operaţiuni.

O parte a terenurilor curăţate ar urma să fie destinate agriculturii şi creşterii animalelor, principalele activităţi ale populaţiei locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.