Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poeta luxemburgheză Anise Koltz, laureata premiului Goncourt pentru poezie pe 2018

La tribu.info

Poeta luxemburgheză Anise Koltz este laureata din 2018 a premiului Goncourt pentru poezie Robert Sabatier, care îi va fi înmânat vineri, a anunţat luni site-ul Academiei Goncourt, citat de AFP, transmite Agerpres.

În vârstă de 89 de ani, Anise Koltz este, potrivit editorului ei, autoarea unei opere "dedicate incertitudinii, îngrijorării de a nu formula esenţialul, adică o realitate care scapă fără încetare percepţiei, fie că e vorba despre partea ei vizibilă, fie de partea ascunsă a lucrurilor".


Anise Koltz, recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii literare, inclusiv cu premiul Apollinaire (1998) şi cu premiul pentru literatură francofonă Jean Arp (2008), şi-a publicat iniţial textele în limba germană, înainte de a scrie exclusiv în franceză începând din anii 1980. 

O antologie a poemelor sale a fost publicată în 2016 sub titlul "Somnambule du jour", cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea colecţiei Poesie/Gallimard. 

"Poezia trebuie să fie martor al desfăşurării epocii noastre. Or, niciodată în istoria umanităţii nu a existat un secol mai barbar decât al nostru. Iar ororile continuă şi se înmulţesc în toate colţurile lumii. Suntem lipsiţi de putere în faţa unei cantităţi atât de mari de sărăcie, corupţie şi manipulare. Trebuie oare să trecem prin faţa dramelor care au loc cu ochii închişi de teama de nu fi noi înşine zdrobiţi de violenţă?", se întreba Anise Koltz, o contestatară eternă a ordinii stabilite. 

"Poetul trebuie, deci, să ia şi poziţie faţă de lumea care îl înconjoară. S-a terminat cu florile şi cu păsărelele... Dumnezeu a murit! Omul este singur în faţa lui însuşi, în faţa Universului", a afirmat scriitoarea luxemburgheză, explicând sensul operei sale poetice

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.