Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția Română și SRI au participat la una dintre cele mai mari operațiuni mondiale: Ținta a fost Statul Islamic

www.cyd.ro
mascați, percheziții

O ofensivă a poliţiei la nivel internaţional ”fără precedent” a permis paralizarea principalelor organe de propagandă online ale grupării Statul Islamic (SI), s-a felicitat agenţia europeană de poliţie Europol, relatează AFP.

”Am aplicat o mare lovitură capacităţilor SI de a-şi răspândi propaganda online şi de a radicaliza tinerii din Europa”, a declarat Rob Wainwright, directorul agenţiei europene specializate în lupta împotriva criminalităţii, citat într-un comunicat.

Citește și: Dan Negru vorbește despre salariul său: “Nici Esca, nici Cabral și nici Raduleasca nu câștigă atât!”

Operaţiunea - mulţumită colaborării între poliţiile americană şi din state UE - s-a desfăşurat miercuri şi joi şi a vizat în mod particular agenţia Amaq folosită de către islamişti radicali pentru a revendica atentate şi a-şi propaga îndemnurile la jihad. Este vorba despre ultima etapă a unei campanii lansate în 2015.

”Prin această acţiune de destructurare, vizând marile organe SI în domeniul media, ca Amaq, dar şi ca postul de radio al-Bayan, site-urile de ştiri Halumu şi Nashir, capacitatea SI de a-şi răspândi şi promova materialul terorist este compromisă”, se arată în comunicat.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Dăncilă! Ce s-a întâmplat cu încasările din impozitul pe profit

”Dezmembrarea multinaţională şi simultană” a fost coordonată prin intermediul sediului Europol, la Haga, cu susţinerea Eurojust, unitatea de cooperare judiciară a Uniunii Europene (UE).

Operaţiunea a fost condusă de către procurorul federal al Belgiei, iar poliţiile naţionale au confiscat servere în Olanda, Canada şi Statele Unite, dar şi material numeric în Bulgaria, Franţa şi România.

Citește și: Circul politic crește iarăși EURO! Cu cât a crescut și dolarul american

”EFORT COORDONAT”

Poliţişti belgieni, bulgari, canadieni, francezi, olandezi, români, britanici şi americani au colaborat în acest ”efort menit să împiedice SI să-şi publice propaganda teroristă pe o perioadă nedeterimată”, precizează Europol.

”Obiectivul este destabilizarea puternică a aparatului de propagandă SI, identificarea administratorilor acestor servere şi închiderea serverelor utilizate în vederea difuzării propagandei SI”, a precizat parchetul federal belgian într-un comunicat.

Citește și: Connect-R pleacă din România! Care este motivul

Unitatea de luptă antiteroristă britanică a fost de asemenea implicată şi a identificat ”birouri mari de înregistrare de nume de domenii uzurpate de SI”.

Serviciile de informaţii electronice britanice (GCHQ) au anunţat deja la începutul lui aprilie că au degradat puternic capacităţile de postare online ale media SI.

Citește și: Acuzații grave la adresa sindicaliștilor din sănătate! Dezvăluiri uimitoare de la Ministerul Muncii

La apogeul său, în 2015, când ”califatul” autoproclamat ocupa în Siria şi Irak un teritoriu de mărimea Italiei, activităţile de propagandă ale SI erau foarte diverse. Gruparea a fost mult timp bine reprezentată pe Twitter, până când noi reglementări au condus la închiderea celei mai mari părţi a conturilor acesteia.

CÂNTURI RĂZBOINICE

Organizaţia extremistă posta de asemenea online reviste colorate, pline de ilustraţii, de relatări despre lupte, profeţii apocaliptice, manuale de fabricare de explozivi, mânuirea armelor şi articole care căutau să convingă musulmani din întreaga lume să se alăture ”califatului”.

Citește și: Probleme în Vama Veche! Ce trebuie să știe cei care merg de 1 Mai acolo

Gruparea a postat online şi aplicaţii de smartphone şi un site de web specializat în "nasheed" - cânturi războinice şi religioase intonate a capella.

Societăţile de producţie audiovizuale Al Furqan şi Al-Hayat realizau documentare de o calitate tehnică demnă de marile televiziuni, lăudând victoriile militare ale grupării, difuzând mesajele audio şi video ale liderilor şi clipuri ce chemau voluntari internaţionali să se vină pe ”pământurile jihadului”.

Citește și: „Starea Nației” ar putea dispărea de la TVR! Anunțul făcut de Dragoș Pătraru

Jihadiştii şi-au folosit agenţia Amaq, în 2016, pentru a revendica atentate în Orientul Mijlociu şi în alte părţi ale lumii, inclusiv atentate sângeroase la Paris, Bruxelles, Barcelona şi Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.