Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia de Frontieră suplimentează personalul în punctele de trecere a frontierei, în perioada sărbătorilor de iarnă

mediafax.ro
control vama politie de frontiera

Poliţia de Frontieră suplimentează personalul în punctele de trecere a frontierei, în perioada sărbătorilor de iarnă, când mulţi români se întorc din străinătate pentru a petrece câteva zile cu familia. Cele mai tranzitate puncte de frontieră vor fi cele cu Ungaria şi Bulgaria, în decembrie anul trecut graniţa româno-ungară fiind trecută de peste 1,6 milioane de persoane.

Poliţia de Frontieră se aşteaptă la o creştere a traficului prin punctele de trecere a frontierei în perioada următoare, ca în fiecare an în apropierea Sărbătorilor de Iarnă, când mulţi dintre românii aflaţi în străinătate se întorc pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia, în timp ce străinii vin în vacanţă în România.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română şi-a adaptat misiunile de supraveghere si control, precum şi resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ.

Astfel, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic. Zilnic, peste 4.000 de poliţişti de frontieră desfăşoară, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

De asemenea, în funcţie de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz.

Totodată, au fost contactate autorităţile statelor vecine şi, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost stabilite masuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate.

Conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, astfel că se recomandă tranzitarea tuturor punctelor existente la graniţă, pentru a se preîntâmpina apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

La frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens. În Timiş este PTF Cenad - Kiszombor, în Arad sunt PTF Nădlac - Nagylak, PTF Nădlac II - Csanadpalota, PTF Turnu - Batonnya, PTF Vărşand - Gyula, în Bihor sunt PTF Salonta - Mehkerek, PTF Borş - Artand, PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany, PTF Săcuieni - Letavertes, în Satu Mare sunt PTF Urziceni - Vallaj şi PTF Petea - Csengersima.

La frontiera româno-bulgară sunt 10 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 16/15 de benzi de control pe sens. În judeţul Giurgiu este PTF Giurgiu - Ruse, în judeţul Constanţa sunt PTF Vama Veche - Durankulak, PTF Ostrov - Silistra, PTF Negru Vodă - Kardam, PTF Lipniţa - Kainardja pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08:00 la ora 20:00, în Dolj sunt PTF Bechet - Orjahovo (Bac), PTF Calafat -Vidin, în Călăraşi este PTF Călăraşi - Silistra (Bac), iar în Teleorman sunt PTF Zimnicea - Svistov (Bac) şi PTF Turnu Măgurele - Nicopole (Bac).

Participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Şi în ceea ce priveşte traficul de mărfuri se preconizează o creştere a numărului mijloacelor de transport marfă, ca urmare a intensificării comerţului din perioada de sărbători.

Astfel, şi pentru această categorie de mijloace de transport este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora, şi, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalităţile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în decembrie 2017, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4,5 milioane de persoane, precum şi de 1,2 milioane mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (2,1 milioane cetăţeni U.E. şi 400.000 cetăţeni non - U.E.).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul ţării şi cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în luna decembrie a anului trecut, peste 1,6 milioane persoane, iar prin cele aeroportuare aproximativ 1,2 milioane de persoane. Următoarea frontieră din punctul de vedere al traficului, în luna decembrie 2017, a fost graniţa româno-moldoveană, cu peste 700.000 de treceri persoane.

Din experienţa anilor trecuţi, s-a stabilit că, în anumite puncte de trecere a frontierei, în această perioadă se înregistrează valori de trafic crescute, aproape duble faţă de o perioadă normală.

Astfel, PTF Nădlac II Autostrada, la frontiera cu Ungaria, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier, de peste 500.000 de persoane şi 200.000 de mijloace de transport, atât la intrare, cât şi la ieşire. La PTF Borş, un alt punct de trecere de la graniţa cu Ungaria foarte tranzitat, poliţiştii de frontieră au verificat peste 412.000 de persoane şi 148.000 de mijloace de transport.

Cel mai tranzitat punct de trecere aeroportuar a fost PTF Aeroport Henri Coandă, unde s-au prezentat aproximativ 824.000 de persoane la controlul de frontiera, pentru a intra şi iesi în/din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.