Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia din Finlanda anunţă că marocanul care a înjunghiat mortal două persoane în 2017 se consideră un soldat al ISIS şi a acţionat singur

politie finlanda

Marocanul care a atacat cu cuţitul mai multe persoane în Finlanda în august 2017, omorând două persoane şi rănind nouă, se consideră un soldat al grupării Stat Islamic (SI) şi a invocat printre motivele agresiunii sale loviturile aeriene din Siria ale coaliţiei conduse de SUA, a comunicat miercuri poliţia finlandeză, transmit Reuters şi Xinhua. Abderrahman Bouanane, la acel moment un solicitant de azil în vârstă de 22 de ani, s-a recunoscut vinovat de atacul multiplu cu cuţitul, pe care poliţia finlandeză îl califică drept primul atac terorist din istoria ţării, conform Agerpres.

'El se vede pe sine ca un luptător, un soldat pentru ISIS. Ar fi vrut ca ISIS să-şi asume responsabilitatea pentru fapta lui, dar, aşa cum ştim, acest lucru nu s-a întâmplat', a declarat inspectorul de poliţie Olli Toyras de la Biroul Naţional de Investigaţii, într-o conferinţă de presă.

'Pe baza anchetei, putem spune că a acţionat singur. Am putea spune ca un lup singuratic', a afirmat Toyras.

Bouanane a sosit în Finlanda în 2016, a locuit într-un centru de primire din oraşul Turku şi i-a fost respinsă cererea de azil.

El le-a declarat anchetatorilor că a început să citească despre ISIS cu trei luni înainte de atac.

Poliţia a finalizat ancheta penală, iar procesul urmează să înceapă în martie.

În urma atacului comis de marocan, guvernul de la Helsinki a înaintat în parlament un proiect legislativ care acordă puteri sporite autorităţilor pentru monitorizarea activităţilor online ale populaţiei şi le permite serviciilor de informaţii să supravegheze comunicaţiile în afara graniţelor Finlandei.

În ţara vecină Suedia, un bărbat de origine uzbecă a ucis, la volanul unui camion, cinci pietoni în aprilie 2017. El a declarat poliţiei că a dorit să pedepsească Suedia pentru că participă la lupta împotriva Statului Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.