Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia filipineză FALSIFICĂ dovezi pentru a justifica uciderea traficanţilor de droguri - HRW

Poliţia din Filipine a falsificat dovezi pentru a justifica omoruri extrajudiciare în războiul împotriva drogurilor al preşedintelui Rodrigo Duterte, relevă organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) într-un nou raport făcut public joi şi citat de Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

"Investigaţiile noastre privind 'războiul împotriva drogurilor' au descoperit că poliţia ucide cu sânge rece în mod obişnuit suspecţi de (trafic de) droguri şi acoperă apoi crimele punând droguri şi arme la locul faptei", a declarat Peter Bouckaert, reprezentant al HRW.

Francois Hollande: 'NIMENI nu are voie să acuze magistraţii'

Peste 7.000 de persoane au fost ucise de la venirea la putere a lui Duterte în iunie şi de la lansarea campaniei sale împotriva drogurilor, conform HRW.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului îl acuză pe preşedintele filipinez că incită la o campanie de crime care ar putea fi echivalate cu crime împotriva umanităţii şi cer ONU să înceapă o investigaţie pentru a stabili cine sunt vinovaţii.

Raportul făcut public joi, intitulat 'Permis pentru crimă', susţine de asemenea că atacatori mascaţi şi înarmaţi care au participat la crime par să lucreze îndeaproape cu poliţia, contrazicând afirmaţiile guvernului conform cărora majoritatea omorurilor au fost comise de membri ai unor organizaţii paramilitare şi ai bandelor rivale ale drogurilor.

HRW a precizat că o bună parte din raport se bazează pe interviuri cu 28 de membri ai unor familii ale victimelor şi martori la crimele poliţiei în zona metropolitană a Manilei.

24 de incidente, care au dus la 32 de morţi, au avut loc între octombrie 2016 şi ianuarie 2017, iar mai mulţi poliţişti ar fi fost investigaţi.

Casa Albă aprobă continuarea programului de supraveghere totală a comunicaţiilor

Deşi campania împotriva stupefiantelor şi-a stabilit ca ţintă ' lorzii drogurilor' şi traficanţii, victimele din toate cazurile investigate s-au dovedit a fi persoane sărace, iar multe erau mai degrabă presupuşi consumatori decât traficanţi, a precizat HRW.

Poliţia a clasificat 922 de omoruri drept "cazuri în care ancheta s-a încheiat", însă nu există dovezi că a fost arestată sau inculpată vreo persoană, conform raportului.

"Rolul preşedintelui Duterte în acest omoruri îl fac în cele din urmă responsabil pentru mii de morţi", a spus Bouckaert.

În replică, Filipine a respins joi raportul HRW, catalogându-l drept 'nechibzuit' şi 'iresponsabil'.

"Toate aceste acuzaţii privind proceduri ilegale ale poliţiei ar trebui dovedite într-o instanţă specializată, iar dacă se vor dovedi adevărate, atunci responsabilii ar trebui sancţionaţi corespunzător", a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ernesto Abella.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.