Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politică Agricolă Comună: negociatorii europeni au ajuns la un compromis

vaticannews
Alimentație și Agricultură palma

Negociatori europeni au ajuns în noaptea de joi spre vineri la un compromis asupra unor puncte aflate în litigiu ale noii Politici Agricole Comune (PAC), trezind speranţa unui acord global, relatează Reuters, arată News.ro.

Negocieri între Parlamentul European (PE) şi statele membre UE cu privire la o reformă a PAC - care continuă vineri - au început în urmă cu aproape trei ani.

Aceste negocieri s-au împotmolit în problema repartizării unor fonduri în valoare de 387 de milioane de euro, prevăzute în perioada 2021-2027 - care reprezintă o treime din bugetul global al UE.

Unul dintre obiective este atragerea unor subvenţii mai mari către exploataţii mici, în locul susţinerii marilor întreprinderi agroindustriale.

Noua PAC prevede totodată un sistem de ajutoare comunitare mai favorabil mediului, prin reglementări care vizează să reducă emisiile de gaze cu efecte de seră în sectorull agricol - care reprezintă aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră în UE.

”Suntem foarte aproape de un compromis bun. Mai aproape ca niciodată. Am făcut progrese enorme într-o singură noapte în problemele cele mai sensibile”, anunţă comisarul european al Agriculturii Janusz Wojciechowski, care participă la negocieri.

Negociatorii s-au pus de acord asupra finanţării ”eco-schemelor” - nişte programe ţintite de protecţia mediului, precum restaurarea unor zone umede.

Potrivit unui document pe care Reuters scrie că l-a consultat, Cei 27 urmează să aloce 20% din buget agricultorilor în perioada 2023-2024, iar apoi 25% în perioada 2025-2027.

Parlamentul European (PE) voia iniţial ca această sumă să reprezinte 30% din buget, însă statele membre vor o limitare la 20% din fonduri.

Un acord de principiu s-a încheiat, de asemenea, cu privire la redistribuirea de către Cei 27 a cel puţin 10% din fondurile PAC exploataţiilor mici. Însă există o derogare în cazul ţărilor care au distribuit fondurile în mod echitabil.

Experţi europeni au publicat săptămâna aceasta un raport potrivit căruia actuala PAC nu a reuşit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sector, în pofida alocării unor ajutoare ”pro-mediu” în valoare de 100 de miliarde de euro, începând din 2014.

Noile reglementări ale PAC urmează să intre în vigoare începând din 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.