Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politica non-conflictuală a dat roade pentru liberali: PNL crește la 22% în sondaje

sondaj

Partidul Național Liberal se află în ușoară creștere în sondajele de opinie, cu 22% din intențiile de vot, în condițiile în care AUR scade sub pragul de 20%, fiind cotat cu 18%.

Informațiile provin dintr-un sondaj comandat de PNL și realizat de INSCOP în cursul lunii februarie. Conform acestui sondaj, PSD păstrează primul loc în ierarhia partidelor, cu 31%, un procent similar celor din cercetările realizate la sfârșitul anului trecut. Ierarhia primelor patru partide este completată de USR, și el stabilizat la un scor de 11% din preferințele electoratului. Niciun alt partid nu trece pragul electoral de 5% în acest sondaj, deși UDMR se află aproape, cu 4,6%. Partidele create recent (Forța Dreptei, desprinsă din PNL, respectiv REPER, desprins din USR) nu au reușit să convingă alegătorii, înregistrând fiecare sub 1% din intențiile electoratului decis să voteze și care a exprimat o opțiune de vot.

Surse din PNL interpretează rezultatele cercetării sociologice drept o confirmare a faptului că „politica non-conflictuală a partidului” a dat rezultate. „Sociologic vorbind, e destul de clar: într-o perioadă tulbure, oamenii nu vor scandal, ci vor rezultate. Creșterea economică de anul trecut și menținerea stabilității politice au ajutat PNL. Dacă ne-am fi apucat de certuri la guvernare, am fi coborât sigur în sondaje, ca în 2021”, au arătat sursele liberale. E de precizat că linia non-conflictuală a fost susținută puternic de premierul Nicolae Ciucă, el considerând că PNL, ca vector principal al guvernării, va avea cel mai mult de beneficiat din această atitudine.

Sondajul arată de asemenea că ideea unei alianțe pre-electorale dintre PNL și PSD întrunește acceptabilitate în rândurile alegătorilor ambelor partide: 51% dintre liberali și 58% dintre pesediști ar considera bună o astfel de alianță, în timp ce doar 42% dintre liberali și 37% dintre pesediști ar avea o opinie negativă despre ea.

În același timp, soluția comasării alegerilor locale și parlamentare din 2024 este privită în general favorabil de către alegători, 59% fiind în favoarea acestei ipoteze și doar 38% fiind împotrivă. E de remarcat că există majorități favorabile acestei idei în rândurile electoratelor tuturor partidelor mari – PNL, PSD, AUR și USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.