Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politico: Scholz se teme că NATO nu va proteja Germania de Rusia în cazul unui atac

www.reuters.com
olaf scholz joe biden

Cancelarul german Olaf Scholz a decis să aprovizioneze Ucraina cu tancuri Leopard 2, dar a refuzat să discute problema furnizării de avioane de vânătoare Kievului, temându-se de un răspuns din partea Kremlinului, potrivit Politico.

Imediat după ce Scholz a fost de acord să trimită tancuri către forțele armate ucrainene, a început o discuție despre cine, unde și când va aproviziona Ucraina cu avioane. Și aici, ca și înainte, cancelarul german a fost primul care a "frânat", notează Politico. Berlinul a cerut să nu se grăbească cu noi livrări, repetând avertismentele privind pericolele unei escaladări și insistând ca NATO să nu devină parte în conflict.

"Teama lui Scholz nu este atât de mult că conflictul va escalada, cât că NATO și în special SUA nu vor interveni dacă Rusia va riposta împotriva Germaniei. Acesta este motivul pentru care Scholz a insistat ca Washingtonul să fie de acord să furnizeze tancuri M1 Abrams Ucrainei înainte ca Germania să ridice veto-ul său asupra furnizării de tancuri Leopard 2", a declarat un consilier al guvernului german, citat de ziar.

Cancelarul se teme de prevederile din Articolul 5

Potrivit articolului, temerile cancelarului pot fi explicate prin faptul că articolul 5 din Tratatul NATO, deși solicită membrilor alianței să se ajute reciproc în cazul unui atac asupra unei țări membre, nu le cere aliaților să răspundă cu forțe militare.

În ianuarie, guvernul german, în urma unor presiuni puternice din partea aliaților din NATO, a anunțat că va preda Ucrainei tancurile Leopard 2 și va ridica restricțiile privind livrarea acestora de către alte țări. La rândul lor, SUA au anunțat că vor trimite tancuri Abrams în Ucraina. Casa Albă a precizat că livrarea va dura "multe luni".

Potrivit presei, anumiți oficiali ai administrației americane fac presiuni pentru transferul de avioane de luptă F-16 către armata ucraineană. La rândul său, președintele american Joe Biden a dat un răspuns negativ la întrebarea dacă avioanele vor fi predate Kievului.

Olaf Scholz spune că nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz, vorbind în Bundestag, a declarat că Germania nu va furniza Ucrainei avioane de luptă și nici nu va trimite soldați acolo "acum sau în viitor".

Anul trecut, Rusia a trimis o notă țărilor NATO în legătură cu livrările de arme către regimul de la Kiev. Ministrul de externe Serghei Lavrov a precizat că orice încărcătură care ar conține arme pentru Ucraina ar fi o țintă legitimă pentru Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.