Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţiştii spanioli au arestat un fost membru GAL, radicalizat de jihadişti

Poliţia spaniolă a arestat un fost membru al unei grupări paramilitare suspectat de răspândirea propagandei grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi planificarea unui atentat sinucigaş, a anunţat marţi Ministerul de Interne spaniol, potrivit Reuters, conform agerpres.

Citeşte şi: Gorbaciov nu exclude renaşterea URSS

Individul arestat, care călătorise în Afganistan, Siria şi teritoriile palestiniene, şi-a exprimat în mediul online sprijinul pentru atacurile comise de organizaţia SI în ţări europene în ultimul an şi pregătea un atac sinucigaş asupra reţelei de transport public, se menţionează într-o declaraţie a ministerului.

''Nivelul de radicalizare al bărbatului l-a determinat să încerce să obţină mijloacele de a comite un atac terorist, fiind dispus să comită un atac sinucigaş aleatoriu împotriva mijloacelor de transport'', relevă comunicatul citat.

Bărbatul, născut în oraşul basc Irun, situat la graniţa cu Franţa, a fost arestat de unitatea antiteroristă a poliţiei spaniole în oraşul Segovia, din apropierea capitalei spaniole. El a efectuat o pedeapsă cu închisoarea pentru uciderea unui lucrător la căile ferate franceze în 1984, atunci când era membru al Grupărilor de Eliberare Antiteroriste (GAL).

Citeşte şi: Putin: Sancţunile occidentale, OBSTACOL în semnarea tratatului de pace cu Japonia

GAL au fost formaţiuni ilegale create de oficiali spanioli în anii '80 pentru a desfăşura o luptă clandestină contra organizaţiei separatiste basce ETA. Luptătorii GAL au ucis 28 de persoane în perioada 1983 - 1987. După ce existenţa GAL a fost dezvăluită, ministrul de interne spaniol de la acea vreme a fost condamnat pentru răpire, iar alţi demnitari importanţi au fost condamnaţi pentru crimă.

După aducerea alertei antiteroriste în Spania până la primul nivel sub cel maxim, în urma atacurilor teroriste de la Paris din noiembrie 2015, poliţia spaniolă a arestat 173 de persoane suspectate de legături cu organizaţia jihadistă Statul Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.