Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gorbaciov nu exclude renaşterea URSS

Mihail Gorbaciov

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov nu a exclus posibilitatea apariţiei unei noi Uniuni de state în interiorul graniţelor defunctei URSS, într-un interviu acordat marţi agenţiei de presă TASS cu ocazia împlinirii în aceste zile a 25 de ani de la destrămarea URSS.

"Uniunea Sovietică nu mai există, dar o Uniune ar putea exista. Eu cred că o nouă Uniune ar putea fi", a reiterat Gorbaciov, adăugând optimist: "Între vechile graniţe şi cu aceeaşi compoziţie, în mod voluntar ...".

Citeşte şi: Japonia amână un summit cu China şi Coreea de Sud

Referitor la semnarea documentelor privind lichidarea efectivă a Uniunii Sovietice - aşa-numitul "acord de la Belovejskaia Puşcia" - Mihail Gorbaciov a explicat de ce nu i-a arestat atunci pe semnatarii acestuia - preşedinţii Rusiei, Boris Elţin, Belarus, Stanislav Şuşkevici şi Ucrainei, Leonid Kravciuk . Arestarea lor ar fi putut duce la declanşarea unui război civil, consideră fostul lider sovietic. "Cred că mirosea a război civil. Acest lucru era periculos. Am făcut altceva - le-am dat putere şi am plecat singur pentru a evita o baie de sânge", a adăugat el în interviul pentru TASS, apărut pe pagina electronică a agenţiei, transmite agerpres.

Printre factorii care au precipitat prăbuşirea Uniunii Sovietice, Gorbaciov a menţionat puciul din august 1991 şi particularităţile de caracter ale primului preşedinte al Rusiei postcomuniste, Boris Elţin. Subliniind că a pledat până la capăt pentru menţinerea URSS, fostul lider sovietic susţine cu toate acestea că nu se derobează de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat atunci.

Acordurile de la Belovejskaia Puşcia au fost semnate de liderii Rusiei, Belarus şi Ucrainei la 8 decembrie 1991, iar, la 25 decembrie acelaşi an, Mihail Gorbaciov şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al URSS.

Citeşte şi: Noul rege thailandez IARTĂ aproape 150.000 de deţinuţi

În ceea ce-l priveşte pe actualul lider rus, Vladimir Putin, Gorbaciov l-a numit un "preşedinte demn" şi o "personalitate puternică" într-un interviu acordat recent AP, citat marţi de RIA Novosti pe pagina sa electronică, dar în care a ţinut să sublinieze că a criticat unele dintre deciziile acestuia.

În acelaşi interviu, fostul lider sovietic şi-a exprimat opinia şi despre preşedintele ales al SUA, Donald Trump: "Are puţină experienţă politică, dar poate că aceasta este bine".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.