Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politolog american specializat pe Rusia: 'Este deosebit de importantă pentru America, deoarece este singura țara capabilă să distrugă fizic SUA'

Vladimir Putin

Rusia nu va permite o repetare a scenariului ”umilitor” din istoria URSS, când la conducerea statului s-a aflat Mihail Gorbaciov, afirmă editorul și directorul executiv al publicației The Național Interest, Dmitri Simes, politolog american specializat pe Rusia.

În opinia analistului, deși dorește să obțină anularea sau diminuarea sancțiunilor anti-ruse, Moscova nu este pregătită să accepte concesii serioase, în speranța unui răspuns din partea Occidentului. ”A insista ca Moscova să repete ceea ce numeroși ruși consideră o abordare nefericită și umilitoare, ar înseamna să confunzi dorința cu realitatea”, a explicat Simes. El consideră că sancțiunile pot fi un instrument util cu condiția să nu izoleze Rusia, ci să o determine să adopte un comportament mai flexibil.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

Analistul american subliniază că Moscova ”nu poate fi scoasă din calcul”, chiar dacă economia țării este, ca dimensiune, inferioră Statelor Unite și Chinei. ”Și, cu toate că Rusia este recunoscută pentru dependența ei excesivă de exportul de resurse energetice, numeroasele ei realizări din diferite domenii, de la tehnica militară și explorarea cosmosului, la cibernetică și dezvoltarea vaccinului împotriva Covid-19, demonstrează că este un stat dezvoltat”, explică Simes.

În opinia lui, viitorul relațiilor americano-ruse este, în mare parte, alegerea Statelor Unite. Dacă Washingtonul nu vrea altceva decât o hegemonie incontestabilă, Moscova va deveni un obstacol serios, gata să îl provoace. Rusia este deosebit de importantă pentru America, deoarece este singura țara capabilă să distrugă fizic SUA. În plus, este semnificativ rolul Kremlinului, ca factor de echilibrare geopolitică în concurența dintre China și Occident. Susținerea pe care Moscova o acordă Beijingului îi conferă Chinei îndrăzneală, făcând-o, din punct de vedere geopolitic, mai agresivă în privința SUA și a aliaților lor, arată politologul american, scrie vestidinrusia.ro.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Lenta.ru amintește că, în 2019, Gorbaciov a calificat extinderea NATO drept cea mai mare greșeală strategică a Occidentului. Potrivit spuselor sale, acest lucru a condus la destabilizarea situației politice și militare din Europa și din afara ei. Politicianul a arătat că, în acei ani și în condițiile existenței Organizației Tratatului de la Varșovia, ar fi fost absurd să propui, juridic vorbind, interzicerea extinderii NATO în Europa de Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.