Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonezii îşi menţin entuziasmul faţă de apartenenţa lor la Uniunea Europeană

romanialibera.ro
krs polonia

Într-o proporţie de 81%, polonezii îşi menţin entuziasmul faţă de apartenenţa lor la Uniunea Europeană, dar manifestă reticenţă să permită altor state să decidă în probleme sensibile precum respectarea statului de drept în Polonia, relevă un sondaj ale cărui rezultate au fost date publicităţii luni la Varşovia, potrivit dpa, potrivit Agerpres.

Ancheta, efectuată de institutul de sondare a opiniei publice IBRiS pentru Rzeczpospolita, un cotidian influent, a fost efectuată după ce Polonia şi Ungaria au blocat prin veto discuţiile asupra bugetului UE din cauza condiţionalităţii privind accesarea fondurilor europene de statul de drept, condiţie pe care au perceput-o drept o imixtiune a UE în afacerile lor interne.

Polonezii nu se tem că blocarea prin veto a bugetului multianual al UE ar putea duce la excluderea ţării lor din blocul comunitar, temă prezentă în discursul opoziţiei din ţara lor. Doar 21% dintre polonezi consideră că aşa ceva s-ar putea întâmpla.

Citește și: Vești pentru toți elevi din România! Când s-ar putea redeschide școlile

Această opinie se regăseşte şi în declaraţia făcută luni de către un oficial guvernamental: "Nu avem în plan ieşirea Poloniei din UE. A vorbi despre un Polexit este o ficţiune politică", a afirmat Szymon Szynkowski vel Sek, ministru adjunct de externe, într-o intervenţie radiofonică.

Cu toate acestea, pierderea potenţială a fondurilor UE, ce rezulta din impunerea vetoului, reprezintă o preocupare mult mai frecventă - peste 41% se tem de o astfel de evoluţie.

Chiar dacă în marea lor majoritatea sunt pro-UE, circa 58% dintre polonezi nu doresc ca alte state să decidă dacă ţara lor respectă sau nu statul de drept.

Totuşi, puţin peste 50% dintre cei intervievaţi ar acorda acest drept Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 1.100 de persoane, în perioada 20-21 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.