Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia a convenit cu SUA amplasamentul trupelor americane suplimentare

armata sua militari soldati americani

Polonia a convenit cu SUA amplasamentul trupelor americane suplimentare ce vor fi desfăşurate pe teritoriul polonez, a declarat vineri ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, la o zi după ce preşedintele Donald Tump şi-a anulat vizita în Polonia de la sfârşitul săptămânii din cauza ameninţării uraganului Dorian, care se îndreaptă spre Florida, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Locul lui Trump la ceremoniile de la Varşovia de comemorare a 80 de ani de la declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial va fi luat de vicepreşedintele Mike Pence.

Cu prilejul vizitei lui Trump erau aşteptate declaraţii privind cooperarea militară, ministrul Blaszczak menţionând însă că au fost convenite deja unele acorduri, fără a oferi detalii.

'Suntem pregătiţi să comunicăm publicului informaţiile convenite cu privire la locurile unde vor fi staţionaţi militarii', a declarat el la postul public de radio, neprecizând însă care sunt acestea.

Opoziţia poloneză a acuzat că partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist), aflat la putere, că vrea să folosească vizita preşedintelui american ca un instrument electoral în campania pentru alegerile parlamentare de pe 13 octombrie.

Polonia şi SUA au semnat în iunie un acord prin care numărul militarilor americani staţionaţi nepermanent pe teritoriul polonez va fi suplimentat cu 1.000 faţă de media actuală de 4.500 în cadrul unei rotaţii a forţelor NATO.

Pe lângă declaraţiile privind cooperarea militară, unii analişti se aşteptau la declaraţii din partea lui Trump cu privire la colaborarea în domeniile energetic şi tehnologic, dar şi, eventual, despre o relaxare a regimului de vize pentru cetăţenii polonezi.

Şeful cancelariei prezidenţiale, Krzysztof Szczerski, a indicat joi că o vizită a lui Trump în Polonia ar putea avea loc în lunile următoare.

'Probabil, o parte dintre declaraţii, pe care doar preşedintele american le poate face, vor fi amânate (...) şi, probabil, unele declaraţii vor trebui să aştepte până la vizita sa la Varşovia', a declarat Szczerski, la postul public de radio.

El nu a răspuns direct întrebărilor legate de relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii polonezi de către SUA, menţionând doar existenţa unor discuţii privind 'cooperarea' polono-americană

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.