Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia acuză 'un pistol aţintit spre tâmpla' ţării

romanialibera.ro
krs polonia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană că aţinteşte ''un pistol spre tâmpla'' ţării sale atunci când îi cere acesteia să revină asupra reformelor judiciare şi o ameninţă cu sancţiuni, transmite luni AFP.

Între Polonia şi Uniunea Europeană există de mai mulţi ani divergenţe legate de reformele controversate iniţiate de guvernul de la Varşovia, condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS), Comisia Europeană denunţând mai ales lipsa independenţei judecătorilor şi încălcarea valorilor democratice fundamentale ale UE.

Într-un interviu publicat luni de Financial Times, şeful guvernului polonez i-a solicitat Bruxellesului să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) de a aplica o amendă Poloniei din cauza reformelor respective.

''Acesta ar fi cel mai înţelept lucru pe care îl pot face ei, pentru că atunci nu am mai discuta cu un pistol îndreptat spre tâmplă'', a spus şeful executivului polonez în interviu.

La întrebarea dacă, drept represalii, Polonia ar putea face uz de veto-ul său faţă de proiecte importante ale UE, el a răspuns: ''Ce se va întâmpla în cazul în care Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial? Dacă ea face asta, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem''.

La începutul acestei luni, Tribunalul Constituţional polonez a decis că unele părţi ale dreptului european sunt incompatibile cu Constituţia poloneză.

Într-un comentariu sarcastic pe Twitter, fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, în prezent lider al opoziţiei poloneze, a reacţionat ironizând perspectiva unui ''al treilea război mondial'', evocată de Mateusz Morawiecki în interviu.

Participant la summitul UE de săptămâna trecută, la Bruxelles, premierul polonez a afirmat că este ''pregătit pentru dialog'', dar a precizat că nu va acţiona ''sub presiunea unui şantaj''.

Liderii mai multor state au insistat ca Bruxellesul să nu deblocheze cele 36 de miliarde de euro din Fondul de relansare post-pandemie, aşteptate de Polonia, decât atunci când diferendul cu Varşovia este soluţionat.

Disputa a fost cauzată în special de hotărârea Varşoviei, în 2018, de a crea o cameră disciplinară în cadrul Curţii Supreme poloneze. În iulie 2021, CJUE a decis că această cameră nu garantează independenţa şi imparţialitatea judecătorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.