Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia ar putea avea nevoie de 25 de ani pentru a renunţa la cărbune

AP
Polonia

Polonia ar putea avea nevoie de 25 de ani pentru a renunţa la cărbune, adică o perioadă de tranziţie mai mare decât cea pe care o are în vedere Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

Grupul PGE SA, cel mai mare producător de electricitate din Polonia, nu poate să avanseze mai repede din cauza constrângerilor tehnologice, a îngrijorărilor privind locurile de muncă şi a lipsei de finanţare, a declarat directorul general de la PGE,Wojciech Dabrowski, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Scandalos! Un cunoscut medic acuză abuzuri ale Poliției! ‘Umilință și lipsă de politețe la adresa seniorilor’

"Renunţarea la cărbune în 2030 nu este realistă", susţine Dabrowski, menţionând cerinţele referitorare la securitatea energetică şi nevoia de a avea capacităţi de generare în rezervă, în cazul în care nu suflă vântul sau nu străluceşte soarele. "Însă în 20 până la 25 de ani este realistă. Desigur, vom avea nevoie de sprijinul UE. Suntem conştienţi că trebuie să facem acest lucru", a adăugat directorul PGE.

Controlată de statul polonez, PGE este responsabilă pentru aproximativ 40% din energia electrică generată în Polonia. Deşi intervalul de timp necesar pentru renunţarea la cărbune evocat de directorul PGE pare unul lent, având în vedere planurile curajoase ale UE în domeniul climei, este totuşi unul mai ambiţios decât cel preconizat de Guvernul de la Varşovia, potrivit căruia în anul 2040 cărbunele va fi responsabil pentru un sfert din mixul energetic al ţării.

Polonia, care se bazează pe cărbune pentru 88% din producţia sa de electricitate, este singurul stat membru UE care nu a semnat angajamentul UE privind eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră până la mijlocul acestui secol, punctul central al strategiei europene Green Deal.

Citește și: Rareș Bogdan profețește o răsturnare de situație, după criza generată de coronavirus: Unul dintre marii pierzători ai acestei crize este Nicușor Dan

În condiţiile în care UE vrea să îşi înăsprească politicile de mediu şi costul emisiilor de CO2 este programat să crească, grupul polonez PGE intenţionează să construiască un parc eolian offshore cu o capacitate de 2,5 Gigawaţi până la finele acestui deceniu, în cadrul strategiei sale de tranziţiei sustenabilă, iar în lunile următoare vrea să prezinte noua sa strategie pentru 2030.

"Vrem să fim un lider în energia eoliană, atât offshore cât şi onshore. Suntem şi vrem să rămânem cel mai mare jucător în domeniul furnizării de agent termic, unde vrem să facem tranziţia spre gazele naturale, care vor fi combustibilul de tranziţie", precizează Wojciech Dabrowski.

Directorul PGE este de părere că Executivul comunitar ar trebui să adopte măsuri pentru a ajuta companiile energetice poloneze să facă faţă crizei coronavirusului, care le-a redus deja veniturile în condiţiile în care utilizarea de electricitate a scăzut cu 10% în aprilie. De asemenea, Wojciech Dabrowski susţine că spriijnul de la UE va fi necesar şi ulterior pentru reformarea sectorului energetic din Polonia. Această reformare va declanşa un proces de consolidare a producătorilor de electricitate într-o singură mare companie poloneză de utilităţi. În prezent, în Polonia sunt patru mari companii de utilităţi, însă capitalizarea lor este de aproape trei ori mai mică decât cea a rivalului ceh CEZ AS. Aceasta deşi economia poloneză este de două ori mai mare decât cea a Cehiei.

Citește și: S-ar pregăti un adevărat cutremur: Klaus Iohannis ar urma să-l debarce pe Ludovic Orban! O nouă femeie va fi premier? .

"Dacă vrem ca firmele poloneze să se extindă în străinătate, ele trebuie să fie puternice", a spus Wojciech Dabrowski.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, a anunţat că încurajează fuziunile şi achiziţiile între marile companii poloneze pentru crearea unor aşa-numiţi campioni naţionali. PGE, care deţine o participaţie la compania minieră PGG SA, cel mai mare producător de cărbune din UE, are un plan pentru activele sale poluante: înfiinţarea unei companii care să fie controlată în proporţie de 100% de guvern şi care ar urma să regrupeze toate activele din cărbune ale tuturor companiilor energetice.

"Cred că discuţiile cu privire la modificări în această direcţie vor începe în curând. Desigur, decizia nu depinde de noi, ea trebuie luată de politicieni", a spus directorul PGE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.