Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia confirmă scenariul de alertă lansat de Ucraina: Luptătorii Wagner au sosit în Belarus!

Telegram
Wagner

Luptători din grupul Wagner au sosit în Belarus din Rusia, au declarat oficiali ucraineni şi polonezi sâmbătă, la o zi după ce Minskul a declarat că mercenarii antrenează soldaţii ţării la sud-est de capitală, transmite Reuters. ”Wagner este în Belarus”, a declarat Andri Demcenko, purtătorul de cuvânt al agenţiei de frontieră ucraineană, într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram, scrie News.ro.W

El a spus că mişcarea ”unor grupuri separate” din Rusia a fost observată în Belarus.

Unii luptători ai Wagner se află în Belarus cel puţin de marţi, au declarat pentru Reuters două surse apropiate luptătorilor.

Ministerul Apărării din Belarus a publicat vineri un videoclip care arată ceea ce a spus că sunt luptători Wagner care instruiesc soldaţi belaruşi într-un poligon militar din apropierea oraşului Osipovici. Mutarea Wagner în Belarus a făcut parte dintr-un acord care a pus capăt tentativei de revoltă a grupului în iunie, când membri ai acestuia au preluat controlul asupra unui cartier general militar rus, au mărşăluit spre Moscovei şi au ameninţat că vor declanşa uno război civil în Rusia, a spus preşedintele Vladimir Putin.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, nu a fost văzut în public de când a părăsit oraşul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, târziu, pe 24 iunie. Ministrul adjunct coordonator al serviciilor speciale din Polonia, Stanislaw Zaryn, a declarat că şi Varşovia are confirmarea prezenţei luptătorilor Wagner în Belarus.

”Poate să fie câteva sute dintre ei în acest moment”, a spus Zaryn pe Twitter.

Polonia a declarat luna aceasta că îşi întăreşte apărarea la graniţa cu Belarus pentru a aborda orice potenţiale ameninţări. Deşi nu şi-a trimis propriile trupe în Ucraina, preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a-şi lansa invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022 şi de atunci a lăsat ţara sa să fie folosită ca bază pentru arme nucleare ruseşti.

Proiectul Hajun din Belarus, care monitorizează activitatea militară din ţară şi care este privit ca o formaţiune extremistă de autorităţile din Belarus, a declarat că o coloană mare de cel puţin 60 de vehicule a intrat vineri în Belarus, peste noapte, din Rusia.

Acesta a spus că vehiculele, inclusiv camioane, camionete, camionete şi autobuze, aveau plăcuţe de înmatriculare ale auto-declaratelor republici populare Doneţk şi Lugansk, din ceea ce este recunoscut la nivel internaţional drept estul Ucrainei.

Într-o mişcare condamnată pe scară largă ca fiind ilegală, Moscova a trecut anul trecut să anexeze republicile, care au fost apropiate Rusiei din 2014.

Hajun a spus că se pare că o coloană Wagner se îndrepta spre Tsel, în centrul Belarusului, unde reporterilor străini li s-a arătat săptămâna trecută o tabără cu sute de corturi goale.

Reuters nu a putut verifica independent relatările Hajun din Belarus. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei sau Belarusului asupra rapoartelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.