Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia coordonează țările care se opun diminuării fondurilor europene: STRATEGIA care vizează și România

fonduri-europene

Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a declarat luni că ţara sa coordonează un grup format din mai mult de zece state membre ale UE care pledează împotriva reducerii fondurilor alocate politicii de coeziune şi politicii agricole comune în viitorul buget multianual al UE, fonduri pentru care Comisia Europeană a propus o diminuare în acest buget, transmite agenţia PAP.

'Polonia va continua să solicite acordarea importanţei cuvenite politicii de coeziune şi politicii agricole comune. Este o poziţie împărtăşită de un grup de ţări. Polonia coordonează grupul 'prietenilor politicii de coeziune', au loc consultări la Bruxelles şi vom lupta împreună pentru buget astfel încât acesta să fie onest pentru acele ţări care beneficiază de pe urma celor două politici. Acest grup include peste zece ţări', a declarat şeful diplomaţiei poloneze la o conferinţă desfăşurată în cadrul Congresului Economic European, ce are loc în oraşul polonez Katowice, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali își ia mâinile de pe ei! „O să le dau salariile pe câmp”

'Cu alte cuvinte, nu luptăm într-o bătălie pierdută, vom continua cu siguranţă să ne coordonăm în aceste chestiuni. Nu este doar o problemă a Poloniei, este o problemă care priveşte unele principii de operare şi viitorul Uniunii Europene', a adăugat ministrul Jacek Czaputowicz.

'Suntem favorabili unei Uniuni Europene a solidarităţii, ceea ce înseamnă să statele membre mai slabe trebuie sprijinite. În ceea ce priveşte politica de coeziune, trebuie amintit că noi ne-am alăturat Uniunii Europene cu aşteptarea unei anumite stabilităţi a principiilor, ne-am deschis piaţa pentru produsele vest-europene, fapt de care au profitat alte ţări şi companii. Dorim ca anumite principii să fie menţinute şi ca aceste două politici să fie folosite ca o formă de compensaţie. Ideea este să asigurăm o anumită continuitate a angajamentelor', a explicat ministrul polonez de externe.

Citește și: O nouă acuzație pentru criminala de la metrou! Pentru ce a mai fost trimisă în judecată Magdalena Șerban, în afară de omor

Adjunctul său, Konrad Szymanski, a participat luni la Bruxelles la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, unde a confirmat opoziţia Varşoviei faţă de propunerile Comisiei Europene pentru viitorul cadru bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Oficialul polonez a susţinut la această reuniune că diminuarea fondurilor alocate politicii de coeziune şi politicii agricole comune ar putea fi mai substanţială decât a sugerat executivul comunitar.

Comisia Europeană a propus reducerea cu 7% a fondurilor alocare politicii de coeziune şi cu 5% a celor pentru politica agricolă comună, dar Konrad Szymanski a spus că în realitate reducerea ar putea fi de 15% şi, respectiv, 10%, probabil chiar 30% în cazul fondurilor de coeziune pentru anumite ţări.

Citește și: Klaus Iohannis a „șters pe jos” cu proiectul mult lăudat de Olguța Vasilescu! Ieșire fulgerătoare la adresa PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.