Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia cumpără elicoptere americane după ce a renunţat la contractul cu francezii de la Airbus

Guvernul polonez a anunţat marţi achiziţia a cel puţin 21 de elicoptere americane Black Hawk după renunţarea la un contract cu Airbus Helicopters privind 50 de aparate de zbor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ministrul apărării Antoni Macierewicz a declarat că două elicoptere Black Hawk fabricate în Polonia, la Mielec (sud-est), vor fi livrate de către Lockheed Martin până la sfârşitul anului, apoi 8 în 2017 şi 11 în anul următor.

Citeşte şi: Citeşte şi: Stare de alertă în Israel. Autorităţile se tem de atacuri în pragul sărbătorilor evreieşti

"Vor urma şi altele, furnizate atât de către Mielec, cât şi de către Swidnik" (sud-est) unde se află o uzină a grupului multinaţional Leonardo/Finmeccanica, a adăugat el, în timpul unei vizite la uzină de elicoptere în apropiere de Lodz.

Această declaraţie survine la nici 24 de ore după anunţul de luni al lui Macierewicz conform căruia 'va deschide din această săptămână' negocieri privind această tranzacţie. Afirmaţia lasă de înţeles că toate contactele cu Lockheed Martin au fost stabilite chiar înainte de abandonarea oficială a discuţiilor cu Airbus anunţată de Varşovia la 4 octombrie.

La rândul său, directorul Airbus Group, Tom Enders, a criticat dur marţi guvernul conservator polonez, afirmând că Airbus "nu a fost niciodată tratată aşa" şi că va cere compensaţii, fără a face alte precizări.

Citeşte şi: Rusia îşi retrage avioanele de război din Belarus

"Nu am fost niciodată trataţi de un guvern client aşa cum ne-a tratat acest guvern", a precizat el într-o declaraţie obţinută de AFP. "Vom cere compensaţii", a adăugat el, indicând că "avem impresia că am fost păcăliţi mai multe luni de actualul guvern polonez".

Macierewicz şi-a anunţat proiectele în timpul acestei vizite, alături de premierul Beata Szydlo, la uzina de elicoptere WZL1, care aparţine statului, în apropiere de Lodz, pentru a reasigura conducerea şi personalul uzinei după eşecul proiectului cu Airbus.

Citeşte şi: Turcia şi Rusia au semnat acordul pentru construirea gazoductului Turkish Stream

Acesta din urmă prevedea o importantă dezvoltare a uzinei din Lodz. Szydlo şi Macierewicz au dat asigurări că uzina va primi sarcina de a asigura mentenanţa aparatelor livrate de Lockheed Martin şi 'de întreaga industrie poloneză de elicoptere'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.