Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia este alături de Republica Moldova! Varșovia va sprijini Chișinăul în consolidarea securității ciberbetice

Guvernul Romaniei
Mateusz Morawiecki

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, au semnat un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității cibernetice. Cei doi șefi de executiv au subliniat importanța luptei cu propaganda și dezinformarea rusă pentru păstrarea stabilității și securității regionale, conform deschide.md.

”Am discutat agenda de securitate și problemele de securitate din regiune. Mulțumesc Poloniei pentru sprijinul oferit Republicii Moldova, mulțumesc poporului polonez pentru mobilizare. Sunt recunoscător și pentru sprijinul oferit inițiativei înaintate de R. Moldova către companiile tehnologice privind combaterea propagandei și dezinformării. Este important să asigurăm pacea și stabilitatea în regiune” a declarat Recean.

Mateusz Morawiecki a declarat că țara sa se confruntă cu aceleași provocări și amenințări ca și Republica Moldova, menționând că cele două state sunt ”unite de soarta ucraineană”

”Înțelegem perfect amenințările războiului hibrid al Rusiei: șantajul energetic, propaganda atât de activă în ambele țări. Moscova amenință guvernarea din R. Moldova în mai multe feluri și violează spațiul vostru aerian. Acționăm împreună pentru a scăpa de aceste amenințări. Polonia e gata să sprijine R. Moldova în spațiul cibernetic. Suntem lideri la activitățile pentru sporirea securității regionale. Am semnat mai multe acorduri care au drept scop lupta împotriva propagandei. Războiul hibrid al Rusiei are drept scop destabilizarea națiunilor, e o armă folosită zilnic, de aceea suntem deschiși la orice propuneri de colaborare din partea R. Moldova” a notat Morawiecki.

Cei doi premieri au vorbit și despre parcursul european al R. Moldova. Dorin Recean a mulțumit omologului său polonez pentru susținerea acordată în acest domeniu și a subliniat importanța reformelor pentru avansarea spre acest deziderat.

”R. Moldova construiește Europa acasă. Reformele sunt menite să asigure o creștere a bunăstării. Mulțumesc domnului Morawiecki pentru implicarea în parcursul european al R. Moldova și demersurile sale în capitalele europene. Integrarea UE reprezintă politica noastră internă, înseamnă construcția de instituții ca în Europa. Apreciez determinarea Poloniei pentru ca R. Moldova să parcurgă procesul de integrare cât mai curând. Suntem convinși că o Europă mai mare e mai puternică. Simțim însă responsabilitate ca reformele necesare, convenite cu UE, să fie implementate. Ne dorim ca negocierile să decurgă în regim accelerat, dar suntem conștienți că trebuie să facem reformele necesare” a declarat Recean.

Premierul Poloniei crede că Republica Moldova și Ucraina ar putea să adere la UE într-un proces accelerat

”Sprijinim activitățile R. Moldova menite să accelereze aderarea la UE. Sperăm să fie o etapă inițială, după care va urma și aderarea la alte organizații din lume. Acum un an, în timpul discuțiilor de la Versailles, am abordat tema aderării accelerate a R. Moldova și Ucrainei. Este posibil, în luna iunie a anului trecut capitolul a fost deschis. O astfel de cale accelerată este posibilă” a afirmat Morawiecki.

Oficialii s-au referit și la invazia rusă în Ucraina, de pe urma căreia au de suferit atât R. Moldova, cât și Polonia. Recean a reafirmat suportul R. Moldova pentru poporul ucrainean.

”Am discutat problemele pe care le cauzează agresiunea rusă în Ucraina și ne-am exprimat suportul pentru poporul ucrainean, susținând pacea și libertatea. Condamnăm invazia și ne exprimăm sprijinul pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei” a notat Recean.

Mateusz Morawiecki a evocat importanța victoriei Ucrainei pentru păstrarea securității în toată Europa

”Ca Europa să fie sigură, trebuie să asigurăm victoria Ucrainei. Rusia trebuie să piardă. Nu dorim să luptăm militar, suntem țări pașnice, însă împotriva tancurilor rusești avem forța și dragostea pentru pace. După încheierea războiului Polonia și R. Moldova vor putea să se dezvolte pașnic, să dezvolte cooperarea comercială” a declarat Morawiecki, care și-a exprimat părerea că R. Moldova nu se află în pericol de invazie militară.

Discuțiile celor doi oficiali s-au referit și la cooperarea economică, dar și pe alte paliere. Premierul Recean a mulțumit Poloniei pentru contribuția la proiectele de modernizare a R. Moldova. La rândul său, Morawiecki a anunțat că țara sa transmite spitalelor din R. Moldova 20 de generatoare de curent. El a mai declarat că Varșovia e disponibilă să ofere Chișinăului asistență în mai multe domenii, inclusiv cel energetic, lăudând decizia R. Moldova de a renunța la gazul rusesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.