Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia își diversifică sursele de gaze - Importurile din Rusia au scăzut la 60%

Business24.ro
conducta gaze

PGNiG afirmă că diversificarea surselor și a direcțiilor de furnizare a gazelor naturale din Polonia progresează. Ponderea importurilor de gaze din Rusia a scăzut la cca. 60% în 2019, de la cca. 67% în 2018, spre deosebire de GNL, a căror pondere în totalul importurilor a crescut la cca. 23%, de la 20% un an mai devreme.

„Putem vedea clar că volumele de GNL aduse în Polonia prin intermediul Președintelui Lech Kaczyński LNG Terminal din Świnoujście cresc de la an la an.

Primul trimestru al anului 2020 va înregistra o activitate maximă în ceea ce privește livrările de GNL.

Numai până la sfârșitul lunii martie a acestui an, vom primi zece mărfuri care provin din direcții diferite ”, a declarat Jerzy Kwieciński, președintele Consiliului de administrație al PGNIG S.A.

„În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, suntem obligați de clauza„ preluare sau plată ”din contractul Yamal, ceea ce înseamnă că trebuie să cumpărăm de la Gazprom cel puțin 8,7 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Acest lucru va continua până la sfârșitul anului 2022, când expiră contractul Yamal ”, a adăugat domnul Kwieciński.

În 2019, PGNiG a adus 3,43 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în Polonia, cu peste o pătrime mai mult decât un an mai devreme. Importurile de GNL din SUA, Qatar și Norvegia au crescut cu aproximativ 0,7 miliarde de metri cubi (după regasificare) în 2018. Importurile din Rusia au însumat 8,95 miliarde de metri cubi în 2019, comparativ cu 9,04 miliarde de metri cubi un an mai devreme.

În consecință, gazul natural din Rusia a reprezentat 60,2% din totalul importurilor PGNiG în 2019, ceea ce înseamnă o scădere de 6,6 pp, iar importurile de GNL au crescut cu 3 pp, până la 23,1%.

Ponderea rămasă din importuri a fost provenită din țările de vest și sudul Poloniei. Aceasta marchează clar spre diversificarea aprovizionării cu gaze naturale pentru consumatorii polonezi.

În 2016, gazul rus a reprezentat aproape 89% din importurile totale, dar anii următori au văzut că aprovizionarea din Rusia a scăzut constant, cu o creștere simultană a importurilor de GNL.

Importurile totale de gaze ale PGNiG au atins 14,85 miliarde de metri cubi în 2019, cu 1,32 miliarde de metri cubi mai mult decât anul precedent.

În 2019, PGNiG a primit 31 livrări de GNL în Polonia, comparativ cu 23 un an mai devreme.

Numărul de mărfuri achiziționate în cadrul contractelor pe termen scurt sau la fața locului a crescut de la 4 la 10 în perioada respectivă. Prima livrare de GNL din SUA a ajuns în Polonia în baza unui contract pe termen lung cu Cheniere Energy, volumele anuale de livrări în cadrul contractului urmând să crească în următorii ani.

Contractele semnate pentru GNL din SUA vor adăuga aproximativ 9,3 miliarde de metri cubi (după regasificare) de gaz pe portofoliul PGNiG în 2024-2042.

Din 2020, importurile anuale de GNL din Qatar se vor ridica la aproximativ 2,7 miliarde de metri cubi (după regasificare).

Pe lângă extinderea portofoliului său de GNL, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo pregătește pentru a începe furnizarea clienților polonezi de gaz de pe zona continental norvegiană, care va fi transportat prin conducta baltică prin Marea Nordului, Danemarca și Marea Baltică, începând cu la sfârșitul anului 2022 notează portalnews.ru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.