Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia. Lech Walesa a fost omul SECURITĂŢII

Fostul şef istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a colaborat cu poliţia politică poloneză (SB) la începutul anilor '70, au afirmat marţi şefii Institutului Memoriei Naţionale (IPN), citând concluziile experţilor grafologi, potrivit AFP, transmite agerpres.

Procurorul general adjunct Andrzej Pozorski, şeful comisiei pentru anchetarea crimelor contra naţiunii poloneze, for care face parte din IPN, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că "nu există niciun dubiu" că Walesa, fost lider al sindicatului "Solidaritatea" şi preşedinte al Poloniei, a colaborat cu SB.

ALERTĂ - Theresa May a anunţat data în care Marea Britanie SE RUPE de Europa

Pozorski a făcut trimitere la mai multe documente în manuscris atribuite lui Walesa, inclusiv angajamentul semnat cu numele conspirativ "Bolek", precum şi 17 chitanţe pentru sume de bani primite de "Bolek" de la SB.

Oficialul polonez a spus că autenticitatea a fost demonstrată de experţi ai institutului şi de experţi juridici de la Cracovia, care au comparat înscrisurile cu diverse documente aflate în arhiva oficială, precum solicitările de carte de identitate, permis de conducere sau paşaport formulate de Walesa.

S-a recurs la acestea pentru că fostul preşedinte a refuzat să pună la dispoziţia experţilor o mostră de înscris.

Lech Walesa a negat întotdeauna acuzaţiile că ar fi fost colaborator al poliţiei politice din perioada comunistă. AFP notează că acesta se afla, marţi, în drum spre capitala Columbiei, unde va lua parte la o reuniune organizată de Comitetul Nobel, aşa că nu a putut fi contactat.

Agenţia îl citează însă pe reprezentantul lui Walesa, avocatul Jan Widacki, care a afirmat pentru postul de televiziune Polsat News că "problema nu s-a tranşat definitiv" şi că ar putea cere o nouă expertiză grafologică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.