Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia: manifestaţie împotriva pedofiliei în cadrul Bisericii catolice

FOTO ARHIVĂ
polonia protest
La Varşovia a avut loc duminică prima manifestaţie de denunţare a pedofiliei în cadrul Bisericii catolice din Polonia, o ţară ataşată în mod tradiţonal catolicismului, relatează AFP, informează Agerpres.

În jur de 200 de persoane au străbătut centrul capitalei, purtând pancarte pe care scris: „Monseniore episcop, protejarea pedofililor este o infracţiune”, „Ne-am săturat de laşitatea clerului!” şi „Pedofilii în închisoare!” 

Manifestanţii purtau o hartă a Poloniei pe care oraşele şi satele unde au fost semnalate cazuri de pedofilie erau marcate cu crucifixe de culoare neagră.  

Ei s-au oprit în faţa a patru biserici, unde au fost citite mărturiilor unor victime.

„Protestăm pentru că Biserica rămâne pasivă şi nu face nimic împotriva celor responsabili de aceste crime”, a declarat pentru AFP Marek Lisinki, de la organizaţia „Nu vă fie frică”, ce urmăreşte cazuri de pedofilie în interiorul Bisericii. „Mult timp, acesta a fost un subiect tabu în Polonia”, a adăugat Lisinki, el însuşi victima unui preot pedofil. 

Adunări similare au avut loc duminică şi în alte oraşe, precum Poznan, unde săptămâna trecută un tribunal a confirmat condamnarea unei congregaţii religioase la plata unei despăgubiri record de 240.000 de euro victimei unui preot pedofil, o premieră în Polonia, în care această problemă a fost marginalizată până foarte recent. 

Subiectul suscită însă de ceva timp dezbateri, mult mai animate după apariţia pe marile ecrane, în urmă cu opt zile, a filmului 'Kler', care denunţă păcate cardinale ale Bisericii, de la pedofilie la acceptarea de bani de la credincioşi sau licitaţii trucate. În opt zile, filmul a atras aproape 2 milioane de spectatori, un record în această ţară cu 38 milioane de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.