Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia: Manifestaţie în negru împotriva interzicerii totale a avortului

Polonia

Mii de persoane îmbrăcate în negru au manifestat sâmbătă în faţa Parlamentului din Polonia împotriva unei legi are interzice avortul în această ţară condusă de dreapta conservatoare catolică şi a cărei legislaţie era deja printre cele mai restrictive din Europa, a transmis AFP. 

Săptămâna trecută, propunerea de iniţiativă cetăţenească depusă de comitetul 'Stop Avortului', care interzice întreruperea voluntară de sarcină cu o singură excepţie extremă - atunci când viaţa femeii însărcinate este în mare pericol -, a fost trimisă Comisiei pentru justiţie şi drepturile omului a Parlamentului polonez. 

Sâmbătă, reuniţi sub sloganul 'Gata cu glumele!' la apelul comitetului 'Salvăm Femeile', manifestanţii au afişat steaguri în negru şi pancarte: 'Stop fanaticilor de la putere', 'E nevoie de îngrijiri medicale, nu de cei de la Vatican' sau 'Vrem medici, nu poliţişti'. 

Comitetul 'Salvăm Femeile' a anunţat o strângere de semnături în favoarea unei iniţiative legislative europene care să garanteze accesul la un avort legal, la educaţie sexuală şi la contracepţie. 

Apărătorii dreptului la avort au lansat ideea unei 'greve a femeilor' luni în Polonia, pe timpul căreia femeile să absenteze de la serviciu, să se îmbrace în negru şi să participe la diverse manifestaţii în întreaga ţară. 

Versiunea actuală a proiectului dezbătut în Parlament prevede o pedeapsă care poate ajunge la cinci ani de închisoare atât pentru medici şi alte persoane care iau parte la un avort, cât şi pentru paciente, însă permite judecătorului să renunţe la a le sancţiona pe acestea din urmă. 

Clerul polonez, care sprijină principiul general de interdicţie a avortului, s-a pronunţat de asemenea împotriva unei pedepse penale împotriva femeilor care fac întrerupere voluntară de sarcină. 

Datând din 1993, legea actuală privind avortul în Polonia limitează întreruperea voluntară a sarcinii şi nu o autorizează decât în trei cazuri: când există risc pentru viaţa şi sănătatea mamei, când examinarea prenatală indică o gravă patologie ireversibilă la embrion sau când sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest. 

În afara propunerii legislative care interzice întreruperea voluntară de sarcină, Parlamentul polonez a decis de asemenea să analizeze o propunere de lege care vizează limitarea practicii fecundării in vitro. 

La iniţiativa grupului Socialiştilor şi Democraţilor, Parlamentul European va discuta miercuri despre situaţia femeilor din Polonia.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.