Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia propune adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina

lboro.ac.uk
sanctiuni rusia

Polonia a prezentat luna aceasta o propunere pentru o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru războiul în curs împotriva Ucrainei, care includ interzicerea importurilor de petrol şi de diamante ruseşti, potrivit unui document consultat marţi de Reuters, anunță Agerpres.

Propunerea scrisă, care, potrivit unei surse diplomatice, a fost înaintată Comisiei Europene, organul executiv al UE, constituie semnalul de deschidere pentru ceea ce ar urma să fie nişte negocieri lungi şi complexe în cadrul celor 27 de ţări membre ale blocului comunitar. Toate aceste ţări trebuie să accepte să impună noi sancţiuni.

UE a introdus deja zece serii de sancţiuni împotriva Rusiei de când Moscova a declanşat invazia pe scară largă asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Un oficial european de rang înalt a refuzat duminică solicitarea Reuters de a face vreo estimare asupra calendarului posibil pentru orice noi sancţiuni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus anterior că o a 11-a serie de sancţiuni se va concentra pe combaterea eludării sancţiunilor deja existente, în special pentru piesele de schimb şi echipamentul pe care Rusia le desfăşoară pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei.

Propunerea Varşoviei ar urma să oprească importurile de petrol rusesc să ajungă în Germania prin ramura nordică a oleoductului Drujba. De asemenea, ea ar pune capăt importurilor de diamante şi gaz din Rusia, inclusiv de gaz natural lichefiat, şi va sista cooperarea în domeniul energiei nucleare.

Germania şi Lituania sunt de asemenea în favoarea unor sancţiuni în domeniul energiei nucleare

Germania şi Lituania sunt de asemenea în favoarea unor sancţiuni în domeniul energiei nucleare, cu o perioadă de clemenţă pentru ţări precum Ungaria şi Franţa, care cooperează în acest domeniu cu Rusia.

Ungaria, care săptămâna trecută a anunţat că a convenit să modifice contractul său cu agenţia rusă Rosatom pentru extinderea centrale nucleare Paks, s-a opus până acum în mod ferm oricăror sancţiuni asupra energiei nucleare ruse.

Belgia, unde se află cel mai mare centru mondial de comerţ cu diamante, la Antwerp, a făcut până acum cu succes lobby împotriva interzicerii importurilor de diamante ruseşti.

Polonia se poziţionează în cadrul UE ca un susţinător ferm al Kievului şi împotriva agresiunii ruse, însă, îngrijorată că ar putea supăra fermierii polonezi înaintea alegerilor naţionale din acest an, Varşovia a aplicat o lovitură dură Ucrainei, interzicând importurile de cereale ucrainene.

Ungaria şi Slovacia s-au raliat acestei măsuri, problemă asupra căreia ambasadorii tuturor celor 27 de ţări membre ale UE urmează să discute miercuri, la Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.