Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia şi Ucraina anunță o ACȚIUNE comună împotriva Comisiei Europene: Totul pleacă de la ruși

Polonia şi Ucraina au criticat vineri împreună Comisia Europeană după ce aceasta a dat concernului rus Gazprom autorizaţia să transporte o cantitate suplimentară de gaze naturale prin gazoductul Opal, care ocoleşte cele două ţări, acestea considerând că astfel li se pune în pericol securitatea energetică, transmite AFP.

'Considerăm că această decizie trebuie revizuită, fără să ignorăm faptul că un asemenea demers poate fi dificil şi dureros', au menţionat preşedinţii Andrzej Duda și Petro Poroşenko într-un text comun publicat după o întrevedere avută la Varşovia, relatează agerpres.ro.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE O femeie ÎNSĂRCINATĂ se LOVEȘTE CU CIOCANUL în abdomen ca să-și ucidă bebelușul / VIDEO

Comisia Europeană a autorizat la sfârşitul lunii octombrie compania rusă Gazprom să utilizeze gazoductul Opal la o capacitate de 80%, faţă de nivelul de 50% stabilit anterior.

Gazoductul Opal este deţinut de o filială germană a Gazprom, Wingas, şi livrează Cehiei, prin Germania, gaze ruseşti aduse prin gazoductul Nord Stream care traversează Marea Baltică.

Citește și: Se MASTURBA în public: A fost prins de Poliția Locală

În textul difuzat vineri la Varşovia, preşedinţii Andrzej Duda și Petro Poroşenko mai menţionează că vor apăra interesele comune ale Poloniei şi Ucrainei 'recurgând la toate mijloacele legale adecvate', fără să precizeze dacă intenţionează să se adreseze justiţiei europene.

De asemenea, cei doi lideri estimează că decizia executivului comunitar contravine prevederilor acordului de asociere a Ucrainei la UE, 'subminează securitatea energetică a UE' şi 'creează riscul unei perturbări evidente a transportului gazelor între Polonia şi Ucraina şi de reorientare a fluxurilor către alte state'.

Citește și: ÎNFIORĂTOR Cum va fi APOCALIPSA: Modurile prin care Pământul poate fi DISTRUS

În plus, această decizie în favoarea Gazprom luată de Comisia Europeană încurajează construcţia gazoductului Nord Stream 2, iniţiativă căreia atât Polonia cât şi Ucraina se opun, mai notează Duda şi Poroşenko.

Pe de altă parte, aceşti doi preşedinţi consideră că poziţia Comisiei Europene la acest capitol 'reprezintă o nouă încurajare pentru simpatizanţii Rusiei în statele membre şi în instituţiile UE'.

Citește și: Vom ingheta sub troiene!

Preşedintele Poroşenko a anunţat ulterior la o conferinţă de presă că ţara sa şi Polonia vor iniţia construcţia unui interconector de gaze care va permite Ucrainei să primească gaze din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.