Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia speră să repare scurgerile din conducta de petrol Drujba din Rusia până marți

drujba conductă

Operatorul polonez de conducte PERN a declarat că a oprit pomparea printr-o secțiune a conductei Drujba, care leagă Rusia de Europa, după ce a detectat sâmbătă o scurgere în centrul Poloniei, dar se așteaptă ca fluxurile să fie reluate marți, scrie reuters.com.

PERN a spus că nu există niciun indiciu că o terță parte ar fi cauzat scurgerea, care urmează unei serii de atacuri asupra conductelor care transportă petrol și gaze rusești de când Moscova și-a lansat invazia Ucrainei în 2022.

„Serviciile PERN au ajuns pe tronsonul avariat al uneia dintre liniile tronsonului de vest al conductei Druzhba din comuna Chodecz”, a declarat PERN duminică.

"Este linia principală care transportă țițeiul de la livrările maritime către vest. Lucrările de reparații la conducta de petrol sunt în curs de desfășurare. Timpul estimat pentru reluarea pompării este marți dimineața".

PERN nu a spus care ar fi impactul asupra aprovizionării către Germania, dar un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Economiei de la Berlin a declarat: „Suntem în contact cu operatorii rafinăriilor est-germane. Securitatea aprovizionării este încă pe deplin garantată”.

Pompierii și serviciile de urgență PERN s-au aflat la fața locului, dar nu s-a raportat un incendiu.

„Porțiunea conductei care a fost afectată de scurgere a fost deconectată de restul, așa că amploarea scurgerii nu este uriașă, vorbim despre o zonă dreptunghiulară care măsoară 30 pe 210 metri”, Grzegorz Jankowski de la Serviciul de pompieri de stat din Wloclawek a declarat postului privat TVN24.

PERN a spus că a doua linie funcționează normal și nu există nicio amenințare pentru sănătatea locuitorilor locali.

A spus că furnizarea către rafinăriile poloneze nu a fost afectată și că a fost în contact cu partenerii germani care primesc petrol prin conductă. Germania a încetat să cumpere petrol rusesc în ianuarie, dar presa germană a raportat că petrolul kazah era importat prin linie.

Asociația industriei germane pentru combustibili și energie nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

„Alte elemente ale infrastructurii PERN, inclusiv tronsonul Pomeranian (a lui Drujba), care este folosit pentru pomparea țițeiului care sosește în tancuri în Polonia și apoi mai departe în Germania, funcționează în regim standard”, a spus PERN în declarația sa.

Conducta de petrol Drujba este una dintre cele mai mari din lume și poate transporta 2 milioane de barili pe zi. Capacitatea totală a secțiunii de vest a ambelor linii care transportă petrol din centrul Poloniei în Germania este de 27 de milioane de tone de țiței pe an.

Fluxurile prin conducta Drujba au scăzut brusc de la invazia Rusiei în Ucraina, iar infrastructura conductei a fost lovită de mai multe ori de atunci în atacurile pe care Moscova le-a atribuit Ucrainei. Ucraina nu a recunoscut atacurile.

Europa a fost în alertă maximă cu privire la securitatea infrastructurii sale energetice, deoarece au fost găsite scurgeri majore în gazoductele Nord Stream 1 și 2, care circulă din Rusia către Europa sub Marea Baltică, în septembrie.

S-a constatat că scurgerile au fost cauzate de explozii inexplicabile care au avariat ambele conducte. Moscova a dat vina pe Ucraina și Occidentul pentru explozii, care au avut loc în timp ce Europa își reduce dependența de energia rusă ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei.

Liderii ucraineni și occidentali au negat orice responsabilitate pentru atacuri, numindu-le un act de sabotaj pe care îl investighează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.