Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia, ieșire în forță: 'Ucrainenii vor trebui să recunoască crimele de genocid din Volânia!'

genocidul armenilor

Mai devreme sau mai târziu, ucrainenii vor trebui să recunoască crimele de genocid din Volânia; acesta este un fapt istoric, s-a luat o decizie politică cu privire la purificarea etnică, la asasinarea întregii minorități naționale – a declarat, marți, Jarosław Sellin, adjunctul șefului Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, relatează publicația poloneză Dzieje.

Ministrul adjunct al Culturii și Patrimoniului Național, Jarosław Sellin, a răspuns marți, la întrebarea dacă ucrainenii recunosc genocidul comis în urmă cu 79 de ani de naționaliștii ucraineni asupra cetățenilor celei de-a Doua Republici Polone din Volânia.

"Ei trebuie să recunoască, pentru că acesta este un fapt. Doar un fapt. S-a luat o decizie politică cu privire la purificarea etnică, la asasinarea întregii minorități naționale care a trăit acolo timp de secole și s-a realizat. Acesta este genocidul, îndeplinește toate semnele distinctive ale definiției genocidului, deci nu există nicio discuție aici. Acesta este un fapt istoric. Mai devreme sau mai târziu, ucrainenii vor trebui să recunoască acest lucru", a spus el.

Șeful adjunct al Ministerului Culturii din Polonia a reamintit că va fi înființat un grup de lucru polono-ucrainean pentru a elabora proceduri care vizează începerea lucrărilor de căutare a gropilor comune din Ucraina, exhumarea cadavrelor, comemorarea morților, construirea cimitirelor sau ridicarea monumentelor.

"De partea poloneză, a fost definită și propusă componența acestui grup, trimisă Ministerului Culturii de la Kiev. Așteptăm o propunere de personal din partea ucrainei", a adăugat el.

Sellin a subliniat că există o "adevărată ignoranță a cunoașterii" în rândul societății ucrainene cu privire la activitățile Armatei Insurgente Ucrainene (UPA), care se datorează în mare parte politicii istorice ucrainene.

"Glorificarea UPA datorită faptului că această formațiune a luptat până în 1956 împotriva sovieticilor și vor să-și amintească în primul rând și să uite ce a mai făcut dincolo de asta, adică despre asasinarea genocidară a polonezilor" - a menționat el.

Potrivit șefului adjunct al Ministerului Culturii, ucrainenii "mai devreme sau mai târziu" vor începe să se maturizeze cu faptul că o parte din tradiția acestei formațiuni militare și a mișcărilor politice naționaliste care au stat în spatele ei "este inacceptabilă, merită condamnată". El a adăugat că sarcina polonezilor este de a reconstrui o sensibilitate istorică comună la adevăr.

În Polonia, pe 11 iulie, este sărbătorită Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Genocidului comis de naționaliștii ucraineni asupra cetățenilor celei de-a Doua Republici Polone.

„Sărbătoarea este asociată cu aniversarea evenimentelor din 11 și 12 iulie 1943, când UPA a efectuat un atac coordonat asupra locuitorilor polonezi din aproximativ 150 de orașe din districtele Vladimir, Horochiv, Kovel și Lutsk.

Acțiunea UPA a fost punctul culminant al valului de asasinare și expulzare a polonezilor din casele lor, care a fost în curs de desfășurare de la începutul anului 1943, în urma căruia aproximativ 100.000 de polonezi au fost uciși în Volânia și Galiția de Est”, menționează publicația poloneză.

„Autorii masacrului de la Volânia au fost Organizația Naționaliștilor Ucraineni – facțiunea lui Stepan Bandera, Armata Insurgentă Ucraineană subordonată acesteia și populația ucraineană care a participat la asasinarea vecinilor polonezi. OUN-UPA a numit acțiunile sale o "acțiune anti-poloneză". Acest termen a ascuns intenția de a ucide și expulza polonezii”, mai scriu jurnaliștii polonezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.