Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia va lupta cu coronavirusul cu o aplicație pe smartphone

Polonia lucrează la o aplicaţie de smartphone care să ajute la urmărirea persoanelor ce au intrat în contact cu cei infectaţi cu noul coronavirus, pentru a le atenţiona în legătură cu posibilul risc, a anunţat vineri Ministerul pentru Tehnologii Digitale, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Iniţiativa, care ar putea ajuta guvernul să oprească sau să încetinească pandemia, vine după ce un grup de experţi europeni a anunţat miercuri că va lansa o tehnologie similară în curând, iar Germania şi-a exprimat speranţa că va avea propria aplicaţie în câteva săptămâni.

Unele ţări asiatice au folosit deja cu succes smartphone-urile pentru a urmări răspândirea virusului şi pentru a impune ordinele de carantină, deşi metodele lor ar încălca regulile europene stricte privind protecţia datelor.

Citește și: Informație de ultim moment! Alte două persoane au decedat din cauza coronavirusului

Versiunea poloneză a aplicaţiei ar folosi tehnologia Bluetooth pentru a stabili conexiuni între smartphone-uri pe un dispozitiv, unde date criptate ar fi stocate timp de două săptămâni.

Tehnologia nu ar fi folosită pentru colectarea de date ale utilizatorilor sau pentru a urmări localizarea lor, a precizat ministerul într-un comunicat.

Un utilizator care s-ar îmbolnăvi şi-ar schimba anonim statusul din aplicaţie şi i-ar informa pe utilizatorii tuturor dispozitivelor care au avut contact cu el în precedentele două săptămâni în legătură cu un posibil risc şi cu nevoia de carantină.

Citește și: Vești mari! Valoarea acestor tichete va fi dublată

"Cu cât o folosesc mai multe persoane, cu atât vom avea mai multe informaţii despre ameninţare şi vom lua măsurile corespunzătoare, spre exemplu intrând în carantină", a spus ministrul pentru tehnologii digitale, Marek Zagorski, citat în comunicat.

Ministerul a distribuit vineri codul sursă al aplicaţiei şi a spus că aşteaptă comentariile dezvoltatorilor şi ale celor care o testează. Nu este clar când aplicaţia, numită ProteGO, va fi pusă la dispoziţia utilizatorilor.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: E o etapă pe care am reușit să o întârziem cât mai mult posibil

"ProteGO este o aplicaţie menită a fi folosită atunci când majoritatea restricţiilor severe implementate pentru a combate pandemia de coronavirus vor fi ridicate. Scopul este de a controla răspândirea bolii", a precizat ministerul.

Polonia a lansat o aplicaţie de smartphone, numită 'Home Quarantine' ('Carantină acasă'), în martie pentru cetăţenii care se întorc din străinătate, cărora li s-a cerut, de la 15 martie, să intre în autoizolare pentru două săptămâni.

Polonia a confirmat până acum 3.149 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, iar 59 de persoane au murit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.