Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poluarea cu particule fine a provocat 307.000 de decese premature în UE, în 2019

Bucureștiul
poluare Bucuresti

Poluarea cu particule fine a provocat 307.000 de decese premature în Uniunea Europeană în 2019, o cifră care se menţine alarmantă, dar care a scăzut cu peste 10% într-un an, conform unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) publicat luni, informează AFP.

Potrivit studiului, mai mult de jumătate din aceste vieţi ar putea fi salvate dacă cele 27 de ţări membre ar respecta noile obiective privind calitatea aerului stabilite recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În 2018, numărul deceselor asociate particulelor fine PM 2,5 (particule aflate în suspensie în atmosferă, cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri) a fost estimat la 346.000, conform Agerpres.

Reducerea bruscă din 2019 se explică parţial prin condiţiile meteorologice favorabile, dar mai ales prin continuarea ameliorării progresive a calităţii aerului în Europa, potrivit AEM.

La începutul anilor 1990, particulele fine, care pătrund adânc în plămâni, au provocat circa un milion de decese premature în cele 27 de ţări ale UE, potrivit acestor date. O cifră care a scăzut la aproximativ 450.000 în 2005.

În rândul principalelor ţări din UE, poluarea cu particule fine a fost responsabilă în 2019 de 53.800 de decese premature în Germania, de 49.900 în Italia, de 29.800 în Franţa şi de 23.300 în Spania, potrivit AEM. Cu 39.300 de morţi, Polonia este ţara cea mai afectată în raport cu populaţia.

Agenţia cu sediul la Copenhaga măsoară, de asemenea, decesele asociate altor doi poluanţi principali din aer periculoşi pentru sănătate, însă nu le adună în rapoarte deoarece ar duce la o dublă numărare.

Pentru particulele de ozon (O3), tendinţa în 2019 a fost, de asemenea, descendentă, cu 16.800 de decese premature, o scădere de 13% pe parcursul unui an.

În ceea ce priveşte dioxidul de azot (NO2), un gaz produs în principal de autovehicule şi centrale termice, decesele premature au scăzut cu un sfert între 2018 şi 2019, ajungând la 40.400.

Poluarea aerului continuă să rămână cea mai importantă ameninţare de mediu pentru sănătatea europenilor, conform agenţiei europene.

Potrivit OMS, poluarea aerului este răspunzătoare de şapte milioane de decese premature pe an în întreaga lume, un bilanţ care o plasează la niveluri apropiate de fumat sau de alimentaţia nesănătoasă.

Acest bilanţ sumbru a determinat OMS să stabilească la sfârşitul lunii septembrie limite mai restrictive pentru principalii poluanţi ai aerului, pentru prima dată din 2005.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.