Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

POLUAREA ţine şcolile din Teheran închise până vineri - Ce măsuri iau autorităţile

AFP
teheran

Şcolile din provincia Teheran vor rămâne închise până vineri din cauza nivelului ridicat de poluare atmosferică, au anunţat autorităţile iraniene, prelungind astfel măsura închiderii şcolilor instituită sâmbătă şi prevăzută iniţial să dureze doar două zile, informează AFP, citată de AGERPRES.

Luni, pentru a treia zi consecutivă, un nor dens şi cenuşiu acoperea capitala Iranului, ascunzând în totalitate munţii Alborz din apropiere.

"Toate şcolile din provincia Teheran (...), în afara celor din districtele Firuzkuh şi Damavand, vor fi închise toată săptămâna din cauza creşterii nivelului de poluare atmosferică", a indicat luni pentru presă guvernatorul Teheranului, Anoushiravan Mohseni-Bandpey.

Acesta a adăugat că, potrivit previziunilor, ''densitatea poluării'' se va ''accentua în oraşe''.

Citeşte şi: ȘOC în PSD! Încă un LIDER al partidului a fost CONDAMNAT: Judecătorii le-au găsit vinovat pentru ȘANTAJ

De duminică până luni la prânz, concentraţia medie de particule fine (PM2,5) în 24 de ore era de 147 de micrograme pe metru cub, potrivit site-ului guvernamental air.tehran.ir.

Acest nivel depăşeşte de şase ori nivelul maxim de 25 ľg/m3 înregistrat în medie în 24 de ore recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În fiecare an între noiembrie şi februarie, poluarea atmosferică atinge niveluri ridicate la Teheran - o aglomerare urbană de circa 8,5 milioane de locuitori, situată între 1.400 şi 1.800 de metri altitudine - din cauza unui fenomen denumit ''inversiune termică'': aerul rece din stratul superior împiedică aerul cald şi poluat să de degajeze.

În provincia Alborz (nord), şcolile sunt de asemenea închise în această săptămână, a precizat vice-guvernatorul provinciei, citat de agenţia oficială de ştiri IRNA.

Măsura interzice circulaţia autobuzelor şcolare, evitându-se astfel expunerea copiilor la poluare.

Şcolile din provincia Teheran au fost deja închise şi în zilele de 15 şi 16 decembrie din aceleaşi motive.

Închiderea şcolilor însă ''nu a contribuit la îmbunătăţirea calităţii aerului din Teheran'', a scris luni cotidianul Donya-e Eqtesad, evocând ''cea mai mică măsură necesară'' pe care autorităţile puteau să o ia.

Ebrahim Raisi, aflat în fruntea sistemului judiciar, a calificat măsura ca fiind doar ''un paliativ'' şi a îndemnat autorităţile să descopere ''rădăcinile'' acestei probleme.

Primarul Teheranului, Pirouz Hanatchi, a lansat un apel prin care a cerut ca măsurile anti-poluare să vizeze industriile ce utilizează ''motorină şi benzină''.

Principala cauză a poluării o reprezintă vehiculele de mare tonaj, motocicletele, rafinăriile şi centralele termice, potrivit unui raport publicat în 2018 de Banca Mondială.

Potrivit datelor oficiale publicate de presa iraniană, poluarea atmosferică provoacă în fiecare an 30.000 de decese în Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.