Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pompierii cercetaţi în cazul Colectiv părăsesc arestul preventiv

pompieri

Cei doi foşti angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Capitală, care au permis funcţionarea ilegală a clubului Colectiv, vor fi eliberaţi din arestul preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu, au decis judecătorii Tribunalului Militar. Decizia nu este definitivă, ci poate fi contestată.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 — primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu. 

Concret, cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. 

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei și Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control și nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. 

Mai mult, George Matei și Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deși știau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existența localului respectiv, au reținut anchetatorii. 

Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, însă nu au raportat despre vreo verificare făcută la clubul Colectiv.

***

MINUTA: În baza art. 242 alin. 2 C.pr.pen., art. 207 C.pr.pen. raportat la art. 218 C.pr.pen., art. 202 alin. 4 lit. d C.pr.pen. şi art. 220 C.pr.pen. admite cererile de înlocuire formulate de inculpaţii căpitan RADU ANTONINA şi căpitan (r) MATEI GEORGE PETRICĂ. Înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpaţilor căpitan RADU ANTONINA, ofiţer activ în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii Bucureşti-Ilfov şi căpitan (r) MATEI GEORGE PETRICĂ fost ofiţer activ în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii Bucureşti-Ilfov, luate prin încheierea din camera de consiliu pronunţată în data de 10.11.2015 în dosarul nr. 115/753/2015 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Militar Bucureşti şi menţinută prin încheierile din camera de consiliu pronunţate în data de 05.12.2015 şi, respectiv în data de 21.12.2015, în dosarul nr. 129/753/2015 de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Militar Bucureşti, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18.01.2016 până la data de 16.02.2016, inclusiv, măsură ce urmează a fi executată la adresele anterior indicate. În baza art. 221 alin. (1) C. pr. pen. impune inculpaţilor obligaţia de a nu părăsi imobilele de domiciliu fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. (2) C. pr. pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să nu comunice direct sau indirect cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, respectiv inculpaţii: căpitan RADU ANTONINA şi căpitan (r) MATEI GEORGE PETRICĂ, cu reprezentanţii legali ai părţii civile Inspectoratul pentru Situaţii De Urgenţă Bucureşti – Ilfov, părţilor responsabile civilmente Inspectoratul pentru Situaţii De Urgenţă Bucureşti – Ilfov,Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ai părţilor civile … În baza art. 221 alin. (4) C. pr. pen. atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor: căpitan RADU ANTONINA de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. … emis de Curtea Militară de Apel Bucureşti şi căpitan (r) MATEI GEORGE PETRICĂ de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. … emis de Tribunalului Militar Bucureşti, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză. În baza art. 275 alin. (3) C. pr. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare. Soluţionată în camera de consiliu, azi, 18.01.2016, şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.01.2016, ora 1648.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.