Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pompierii militari din Vâlcea intervin pentru stingerea ultimelor focare ale incendiului de pădure de la Malaia,

ISU Bucuresti-Ilfov
pompieri incendiu

Pompierii militari vâlceni intervin marţi pentru stingerea ultimelor focare ale incendiului de pădure de la Malaia, din zona Munţilor Lotrului, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, potrivit agerpres.ro.

Aceştia au precizat că în zonă acţionează în continuare atât elicopterul trimis luni în ajutor de către Inspectoratul General de Aviaţie, cât şi pompieri şi pădurari din localitate, dar că arderile nu mai sunt cu flacără.

Citește și: S-a votat! Dispare ora de vară! Când se aplică, de fapt, măsura

"Până marţi după-amiază s-au efectuat trei zboruri cu elicopterul şi dispozitivul de cărat apă pentru lichidarea ultimelor focare. Se acţionează atât cu pompieri militari şi membri ai Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă din Malaia, cât şi cu reprezentanţi ai ocoalelor silvice din zonă pentru stingerea buturugilor aprinse", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

El a menţionat că în cursul dimineţii s-a făcut şi o recunoaştere aeriană a zonei, suprafaţa totală afectată de incendiu fiind în prezent de circa 28 de hectare de teren - păşune împădurită şi pădure de foioase.

Totodată, pompierii militari vâlceni au anunţat că fac cercetări pentru stabilirea cauzelor care au dus la declanşarea focului, nefiind exclusă varianta ca acesta să fi fost pus de către o persoană care încerca să curăţe terenul pentru păşunatul oilor.

Citește și: Sumă uriașă! Cât ne-a costat vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA – S-a aflat

De altfel, şi prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, a transmis marţi un apel către populaţia judeţului să nu mai igienizeze cu foc terenurile agricole, cerând în acelaşi timp instituţiilor abilitate să ia toate măsurile legale pentru prevenirea repetării unei astfel de situaţii.

"Este un exemplu care, din păcate, poate fi multiplicat la nivelul întregului judeţ, despre inconştienţa unor semeni de-ai noştri care, din comoditate ori din alte motive, recurg la aprinderea vegetaţiei uscate pentru curăţarea unor terenuri, lăsând apoi focul nesupravegheat. Fac un apel către cetăţenii judeţului să nu mai recurgă la această modalitate de curăţare a terenurilor şi către edilii localităţilor judeţului, care prin serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, pot preveni şi stopa din stadiul incipient asemenea practici. Le cer instituţiilor statului, cu rol în ordinea şi siguranţa publică (Poliţie, Jandarmerie) şi în egală măsură şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, să aplice cu fermitate legea faţă de toţi cei care, prin practici nepotrivite, pun în pericol proprietatea, sănătatea şi viaţa membrilor comunităţii din care fac parte", a precizat prefectul judeţului Vâlcea.

Citește și: Imagini șocante! Aici și așa se prepară mâncare pentru bolnavii unui spital de oncologie, dar și pentru copiii din grădinițe

Duminică dimineaţa, un incendiu de proporţii a izbucnit într-o pădure din comuna Malaia, într-o zonă care a mai ars şi vineri. Zeci de pompieri militari şi voluntari, localnici, precum şi angajaţi ai ocoalelor silvice din zonă au intervenit de urgenţă pentru stingerea lui, cu mijloace de primă intervenţie - mături din nuiele, sape şi lopeţi, dar din cauza terenului greu accesibil (în pantă şi la o altitudine de 1.400 - 1.600 metri ) şi a vântului puternic, flăcările s-au extins şi au făcut ca intervenţia să fie extrem de dificilă.

Judeţul Vâlcea se va afla miercuri, de la ora 6,00 şi până la ora 20,00, sub avertizare Cod Galben de vânt şi vijelii, meteorologii anunţând că în zona montană, vântul va sufla tare, cu viteze ce pot ajunge şi la 100 de kilometri pe oră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.