Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta, discuţii cu premierul moldovean Iurie Leancă

ponta leanca

Marti, Ucraina a oprit exporturile de energie electrica spre Republica Moldova si Belarus, din cauza unui deficit energetic intern. Premierul Victor Ponta a anuntat, în acest context, ca va discuta, joi, cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca, pentru a gasi solutii ca România sa exporte electricitate catre Republica Moldova, aratând însa ca trebuie rezolvata problema legata de lipsa unor capacitati de transport suficiente între cele doua tari.

"Discutam cu Guvernul de acolo si ce se poate face din punct de vedere infrastructura, facem. România are energie electrica, problema este ca nu avem capacitatile de transport suficiente. O sa discut cu Leanca chiar acum, la birou, si, daca putem sa facem ceva, bineînteles ca facem", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Exporturile Ucrainei catre Republica Moldova au fost deja reduse cu 50% în septembrie 2014.

Înainte de conflictul armat dintre fortele nationale ucrainene si separatisti prorusi în regiunea Donbas (est), Ucraina era în masura sa-si asigure nevoile în carbune cu ajutorul propriilor resurse. Ostilitatile din estul tarii au avariat atât peste 50% dintre minele de carbune situate în zona, cât si caile feroviare necesare trimiterii combustibilului catre centrale termice, care produc 40% din electricitatea consumata pe plan intern.

Guvernul ucrainean a încheiat recent un acord cu grupul britanic Steel Mont Trading în vederea livrarii unui milion de tone de carbune provenind din Africa de Sud, dintre care 250.000 de tone au fost livrate deja. Însa, dupa deschiderea unei anchete pentru delapidare de fonduri publice, de catre parchetul ucrainean, din cauza pretului mare al carbunelui sud-african, societatea a luat decizia de a-si limita livrarile la 500.000 de tone, volumul maxim prevazut de contract.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.