Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta, pe urmele lui Viktor Orban

ponta orban

Nu mai e un secret pentru nimeni afinitatea pe care Victor Ponta o are pentru premierul ungar, Victor Orban, și pentru președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Dar dacă până de curând, Ponta se mulțumea cu închinat ode pe Facebook celor doi, a venit și momentul în care acesta să lucreze la o propunere legislativă în oglindă cu cea depusă marți în parlamentul ungar.

Mai precis, în statul vecin a fost înaintat un proiect legislativ care prevede că orice universitate străină de pe teritoriul Ungariei va trebui să aibă un campus în Budapesta și altul în țara de origine. Dacă va intra în vigoare, această inițiativă va duce la închiderea Universității Central Europene (CEU) din Budapesta, fondată de miliardarul și filantropul George Soros.

„Conform modificărilor, CEU ar trebui să deschidă un campus suplimentar în statul New York. A forţa CEU să facă acest lucru nu ar aduce niciun beneficiu educaţional şi ar determina costuri financiare şi resurse umane inutile. Proiectul de lege ţinteşte direct CEU şi, prin urmare, este discriminatoriu şi inacceptabil,” se arată într-un comunicat al universității în cauză prin care se cere retragerea inițiativei legislative.

SUA s-a poziționat împotriva acestei inițiative, prin vocea senatorului american Ben Cardin, care se arată îngrijorat că această propunere este o amenințare directă la adresa funcționării CEU și pare a fi un pas înainte pe un drum al izolării țării vecine.

Cum Ponta încearcă să se poziționeze din ce în ce mai tare pe segmentul naționalist, nici că putea începe mai bine un război, cu un „bau-bau” de un calibru mai mare decât George Soros. Așa că între propunerea înaintată în statul vecin și poziționarea americanilor, Ponta alege prima variantă.

În calitatea sa de parlamentar, Ponta laudă inițiativa și anunță că va pregăti și el un proiect legislativ asemenea. Nu contează că Soros nu are o universitate înființată în România, cât contează PR-ul pe care o asemenea mișcare i-l aduce.

Și reacțiile au început să curgă:

content-image

content-image

content-image

Comentariile de mai sus ne arată o mostră din gândirea celor care îl susțin astăzi pe Ponta. Astfel, de la premierul cu multe măsuri liberale, Ponta pășește încet dar sigur pe urmele lui Viktor Orban.

Viitorul lui Ponta în PSD depinde în mare măsură de finalitatea dosarului în care Liviu Dragnea este anchetat. Dacă acesta va scăpa basma curată, lui Ponta nu îi rămâne decât să apese pedala de accelerație pe drumul deschis de Orban și Erdogan.

Problema naționalismului în România nu este aceea că nu ar avea destui adepți, ci că nu a avut în ultimii ani un lider credibil. Cum fostul premier al României #rezistă foarte bine în sondaje, nu este deloc exclusă varianta apariției unui nou partid naționalist, cu Victor Ponta în frunte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.