Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta, schimb de replici cu un ministru al Guvernului Grindeanu: 'Dar ce aveți cu mine'

inquamphotos.com / Octav Ganea
victor ponta psd program

Ministerul Afacerilor Externe organizează miercuri, 3 mai, dezbaterea publică cu tema ”Președinția română a Consiliului UE – Împreună pentru consolidarea proiectului european”, coordonată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, în contextul pregătirii Președinției Consiliului UE, pe care România o va exercita în primul semestru al anului 2019.

Victor Ponta, în calitate de președinte al Comisiei de afaceri europene al Camerei Deputaților, a lansat miercuri mai multe săgeți la adresa ministrului Afacerilor Europene, Ana Birchall.

Vicepreședintele Senatului, urmărit penal pentru FALS și UZ de FALS

„În primul rând avem un sistem politic, vorbesc pe partea europeană, total nefuncţional. Conform procedurilor şi cutumelor (...), şeful Guvernului din ţara care asigură preşedinţia (Consiliului UE - n.r.) este, alături de preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene, cel care e gazdă. Problema e că liderii europeni nu-l cunosc pe şeful Guvernului de la noi pentru că la Consiliul European participă preşedintele. (...) Noi, în loc să rezolvăm problema, am încurcat-o şi mai tare: acum avem preşedinte, prim-ministru şi şeful partidului. Avem trei. Eu nu ştiu cum va organiza doamna Birchall masa şi primirea celor 27 de şefi de guverne (...)Cu toată dragostea, cum ar zice dl Chirieac, pentru doamna Birchall și pentru oricine e ministru, pentru a organiza șase luni, există o singură persoană ca funcție care poate să coordoneze tot și acela e prim-ministrul. Doamna Birchall nu poate să dea ordine la toți miniștri, la toți șefii de structuri, la tot ce înseamnă infrastructură, de la problema cu traducătorii până la milioanele de probleme, prim-ministrul trebuie să aibă autoritate, sigur, sprijinit de ministrul delegat, de consilieri, dar să se ocupe personal și, cel mai rar, de două ori pe săptămână să facă o ședință pentru organizare. Dacă nu se va întâmpla, părerea mea e că nu vom reuși.

În 2019, știu că discutăm că problema noastră e Brexitul, eu nu cred că problema noastră principală e Brexitul, ci politica în Europa, și anume: vom avea o Comisie care-și încheie mandatul, dl Juncker pleacă, un președinte al Consiliului European care-și încheie mandatul și, colac peste pupăză, avem și alegeri în România. Probabil că președinția Consiliului European va fi, în buna tradiție românească, cel mai bun moment în care să ne facem campanie în România. Eu nu candidez, dar știu pe unii care candidează și ce bătălie va fi la poze și la cine e la aeroport, cine este la Fântâna Miorița, cine e la Palatul Victoria, la cine merge prima dată doamna Merkel, unde merge dl Juncker, cu cine a stat în poză primul- sper să nu traduceți asta în engleză, franceză. Eu cred că România ratează ocazia de a avea o poziție foarte clară pe ceea ce de fapt este dezbaterea numărul 1 în Europa: mai multe viteze sau doar una sau mai multe ligi. Noi repetăm, prin toți factorii decizionali- era să folosesc un cuvânt mai puțin ortodox- că suntem cei mai politically correct din lume, suntem cu Europa unită, și mă întorc ca să nu înțeleagă în special doamna Birchall la ce mă refer...”, a spus Victor Ponta.

„Dar ce aveți cu mine?”, a fost reacția Anei Birchall prezenta la dezbaterea publică cu tema „Președinția română a Consiliului UE 2019 – Împreună pentru consolidarea proiectului european”.

„Numai gânduri bune”, a replicat Victor Ponta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.