Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta, tehnocratul MTO

Anul trecut, cand era intrebat de Basescu “ce facem cu MTO”, Victor Ponta a scapat la mustata de o fractura de retina – asa de tare i se roteau ochii pe tavanul de la Cotroceni in cautarea unei copiute.

Acum, Ponta a devenit “tehnocrat”. De cand si-a ostilizat partidul, de cand procurorii au demonstrat prin expertiza prejudiciul din dosarul in care e deja inculpat, de cand pierde progresiv controlul asupra societatii (vezi greva de la Romatsa sau fierberea sindicatelor din invatamant), Ponta nu mai vorbeste decat despre “economy”. E tot numai o statistica, un procent, o dovada numerica ferma ca Romania o duce grozav. Omul care acum cinci ani afla de la Florin Georgescu ce-i ala PIB incearca acum, izolat si caraghios, sa imbrace hainele de Robocop precis si doct ale lui Theodor Stolojan.

Problema e ca, intotdeauna, un specialist adevarat, cu scoala, cu decenii de experienta pe cifre, vede mult mai bine, mai lucid, mai responsabil ce se intampa in “economy” decat un carlan nepriceput, disperat politic, resapat din “politruc” in “tehnocrat”. Cifrele de astazi sunt graitoare: “Bursa din Shanghai a inregistrat luni, la deschidere, o cadere de peste 7%, continuand degringolada de saptamana trecuta, in pofida asigurarilor venite de la autoritati cu privire la continuarea sustinerii pietelor financiare. Sunt asteptate caderi si pe pietele europene. Presa internationala scrie despre “lunea neagra" dupa ce Bursa de la Shanghai, care a pierdut mai mult de 11% saptamana trecuta, a inceput saptamana cu o noua scadere incontrolabila, relateaza The Guardian. Bursa de la Bucuresti deschide in scadere puternica prima sedinta de tranzactionare din saptamana, indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni, era in coborare cu 4,27%, dupa aproximativ 30 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzactionare, la fel cum s-a intamplat si pe bursele europene.”

Isarescu stia despre ce vorbeste atunci cand cerea prudenta: developarea acestei crize o avea in vedere. Iohannis si-a riscat procente bune din popularitate pentru a spune, la randul sau, ca e posibil sa avem o problema de context si ca trebuie sa masuram de zece ori inainte de a taia o data. Cand e vorba despre economie, ceea ce era valabil pe 24 iunie poate fi revizitat in baza unor avertismente serioase care vin in august: in astfel de momente, “razgandirea” e o forma de responsabilitate, iar tenacitatea rigida – doar o smecherie politica in scopuri de supravietuire. Pana si Dragnea, azi, in contextul instabilitatii de pe pietele internationale, a inteles ca trebuie sa puna piciorul in prag si sa-i taie premierului accesul la decizii.

Iresponsabilul vesel Ponta trebuie sa plece in maxim doua saptamani de la Palatul Victoria; altfel, “tehnocrat” cum e, va ignora sfaturile si avertismentele tuturor tehnocratilor autentici, lasand Romania fara expertiza economica intr-un moment in care e nevoie de aceasta.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.