Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Populaţia de balene cu cocoaşă din apele Australiei, pe cale să atingă un vârf, posibil urmat de un declin

Agerpres
balene

Populaţia de balene cu cocoaşă din Australia a reuşit o revenire de la statutul de specie la un pas de dispariţie însă, în curând, numărul exemplarelor ar putea înregistra un declin şi o posibilă prăbuşire, conform unui studiu publicat luni, citat de agenţia DPA potrivit Agerpres.

În ultimii ani, populaţia de balene cu cocoaşă a crescut de la doar câteva sute de exemplare la începutul anilor '60 la circa 25.000 în ultimii ani, au anunţat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Queensland (UQ).

''Observaţiile noastre indică faptul că balenele cu cocoaşă din estul Australiei se descurcă bine, înregistrând în medie o creştere cu 10,9% pe an'', a afirmat unul dintre autorii principali ai cercetării, Michael Noad, profesor asociat la UQ.

Însă, dacă această tendinţă în creştere se va menţine, populaţia ar putea atinge un vârf între anii 2021 şi 2026, urmat de o prăbuşire, au atras atenţia oamenii de ştiinţă în studiul publicat în jurnalul Population Ecology.

Guvernul australian a interzis vânătoarea de balene în scopuri comerciale în 1962, după ce populaţia ajunsese la doar 500 de exemplare.

În perioada 1952 - 1962, balenierele australiene au ucis până la 95% din populaţia de balene cu cocoaşă - aproximativ 40.000 de exemplare - potrivit datelor Departamentului Mediului şi Ştiinţei din Queensland.

Balenele cu cocoaşă se numără printre cele mai mari vieţuitoare din oceane, după balena albastră, caşalotul şi balena cu înotătoare. Un exemplar poate ajunge până la 16 metri lungime şi cântări până la 45 de tone.

Echipa de cercetători a monitorizat populaţiile de balene din zona Point Lookout de pe Insula North Stradbroke, la est de Brisbane, în Queensland şi a colectat datele în 2007, 2010 şi 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.