Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poroşenko se întoarce URGENT în Ucraina. Estul separatist stă pe un butoi de pulbere

Petro Poroşenko

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a scurtat luni vizita de lucru în Germania ca urmare a escaladării situaţiei din Donbas, unde rebelii separatişti proruşi şi-au intensificat tirurile asupra Avdiivka, oraş industrial controlat de forţele Kievului şi situat la circa 10 kilometri nord de Doneţk, fief al separatiştilor, a relatat luni seara presa ucraineană, între care publicaţia Segodnia şi agenţia de presă Unian în paginile lor electronice, relatează agerpres.

Citeşte şi: Australienii cu dublă cetăţenie NU sunt afectaţi de restricţiile impuse de Trump (Canberra)

Un anunţ în acest sens a fost făcut şi de purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Sviatoslav Ţegolko, care a subliniat că situaţia creată la Avdiivka este la limita unei catastrofe umanitare.

"Din cauza tirurilor rebelilor, oraşul a rămas fără apă, curent electric şi căldură", a explicat la rândul său vicepremierul Ghennadi Zubko, ministrul dezvoltării regionale, construcţiilor, locuinţelor şi serviciilor comunale.

Şeful statului a cerut guvernului să desfăşoare puncte ale Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă şi de încălzire a locuitorilor în zonă, să se asigure furnizarea surselor alternative de energie în şcoli şi grădiniţe, a indicat ministrul.

Cel puţin şapte persoane au fost ucise luni în estul separatist al Ucrainei, ca urmare a recrudescenţei fără precedent a violenţelor între forţele Kievului şi rebelii proruşi de la instituirea noului armistiţiu la sfârşitul lunii decembrie.

Aceste noi victime, trei soldaţi ucraineni, doi combatanţi rebeli şi doi civili, ridică la 12 numărul morţilor în ultimele 48 de ore. Este vorba de cele mai sângeroase violenţe de la instalarea încetării focului "nelimitate" la sfârşitul anului 2016.

Citeşte şi: Canada. Atacatorul din moschee s-a predat. Este INCULPAT pentru omor cu premeditare / FOTO

"Suntem siguri că trebuie să acţionăm cu fermitate pentru a motiva partea rusă să se aşeze la masa negocierilor într-o astfel de manieră încât să pună în aplicare în totalitate acordul de Minsk, în special în ceea ce priveşte aspectul securităţii", a declarat preşedintele Petro Poroşenko, aflat luni în vizită la Berlin, unde a avut o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, potrivit AFP.

La rândul său, cancelarul Merkel a calificat drept "îngrijorătoare" situaţia de-a lungul liniei de contact.

Luptele au vizat luni Avdiivka, care a făcut deja obiectul violenţelor duminică, şi localitatea vecină Piski.

De duminică, estul Ucrainei se confruntă cu importante întreruperi de energie electrică, iar alimentarea cu apă în localităţi este sporadică din cauza luptelor, notează agenţia franceză de presă.

Ucraina se confruntă de aproape trei ani cu un conflict ce a făcut deja aproape 10.000 de morţi, între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi, care - potrivit Kievului şi Occidentului - sunt susţinuţi militar de Rusia, ceea ce Moscova dezminte constant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.