Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portarii și paznicii vor fi protejați la fel ca funcţionarii publici: Proiectul PMP din Codul Penal a fost adoptat tacit

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere de completare a articolului 257 (referitor la ultraj) din Codul penal, prin care persoanele cu atribuţii de pază prevăzute de Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor sunt protejate în mod similar cu funcţionarul public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Nota de adoptare tacită pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 25 aprilie, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda, scrie agerpres.ro.

Citește și: PRO TV a șters înregistrarea cu tânăra care pare că se droghează! Iată motivul

"Dispoziţiile alin. 1 şi 2 ale art. 257 (n.r. - referitoare la funcţionarul public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat) se aplică şi faptelor săvârşite împotriva personalului cu atribuţii de pază, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, angajat al societăţilor specializate de pază şi protecţie care funcţionează în baza Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor", se arată în propunerea legislativă.

Iniţiatorii propunerii, un grup de deputaţi PMP, susţin, în expunerea de motive a actului normativ, că "modificarea art. 257 din Codul penal este necesară pentru protejarea persoanelor cu atribuţii de pază prevăzute la art. 38 din Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, şi anume agenţi de pază, portari, controlori de acces, supraveghetori, însoţitori de valori, gărzi de corp sau alte persoane desemnate să asigure instruirea, controlul şi coordonarea activităţii de pază".

Citește și: BNR face un anunț cu greutate! Care este situația rezervelor României

"Prin activitatea specifică, viaţa, sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a acestor persoane sunt supuse unui risc major, după cum rezultă din statisticile referitoare la evidenţa victimelor şi persoanelor vătămate. (...) Chiar dacă personalul de bază nu este considerat funcţionar public, (...) activitatea acestuia este supusă controlului şi supravegherii autorităţilor publice, iar serviciul pe care îl desfăşoară poate fi asimilat serviciului public", se precizează în expunerea de motive.

Articolul 257, referitor la ultraj, din Codul penal, aflat în vigoare şi propus a fi amendat prin acest proiect, prevede că "ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime. Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legatură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Citește și: ANAF a dat lovitura! A depistat un prejudiciu colosal

De asemenea, Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă a unui grup de parlamentari UDMR, pentru completarea Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, care reglementează asumarea răspunderii ofertanţilor participanţi la procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică prin garanţia de participare şi garanţie de bună execuţie.

Propunerile legislative vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz.

Citește și: Veste uriașă pentru Gigi Becali! Decizie definitivă a instanței .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.