Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portrete nemaivăzute ale unor celebri actori români, în premieră la Photo Trends Festival de la 2 Mai -Vadim Ghirdă, premiat Pulitzer, expune fotografii

basilica.ro
pitesti expozitie fotografie

Expoziţia de fotografie „reActor”, cu o selecţie de 18 portrete ale unor actori români cunoscuţi, nemaivăzute până în prezent, recuperate şi redate publicului de Arhiva de Fotografie, vor putea fi admirate la Photo Trends Festival (19-27 august), la 2 Mai. De asemenea, fotografii impresionante, realizate de cunoscutul fotograf român Vadim Ghirdă, corespondentul Associated Press care a primit Premiul Pulitzer anul acesta, vor fi expuse în zona pietonală a staţiunii, potrivit news.ro.

Vor fi prezentate 18 fragmente de memorie vizuală, dintr-o arhivă găsită într-o sacoşă, salvată la un talcioc din Bucureşti. Probabil unul din micile fragmente de arhivă care au supravieţuit, după 1990, din vastele arhivele conţinute de colosul care a fost Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, arhiva din sacoşă este compusă din aproximativ 1000 de clişee şi negative de probă, toate portrete.

„Expoziţia pe care o vom face împreună cu Arhiva de Fotografie (AdF), prima platformă ştiinţifică independentă din România dedicată salvării, conservării şi cercetării patrimoniului fotografic, cât şi educaţiei prin fotografie, va fi una specială, unică. În mai puţin de cinci ani de activitate, AdF a salvat aproape 50.000 de documente fotografice şi face eforturi pentru înfiinţarea unui muzeu al fotografiei. Le mulţumesc istoricului Radu Bârlă, coordonatorul Arhivei şi Alinei Pătru, care se ocupă de comunicare, pentru acest proiect pe care suntem onoraţi să îl prezentăm la Photo Trends Festival”, precizează Cătălin Rudolf, directorul evenimentului.

Expoziţia va fi vernisată în cadrul Photo Trends Festival, în staţiunea 2 Mai şi va putea fi vizitată gratuit, fiind expusă în aer liber.

În cadrul Photo Trends Festival, pe 23 august, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Ucraina. Războiul de lângă noi”, cu fotografii impresionante, realizate de cunoscutul fotograf român Vadim Ghirdă, corespondentul Associated Press care a primit Premiul Pulitzer anul acesta.

Fotografiile pe care le-a realizat în Ucraina, la începutul războiului, i-au adus, alături de echipa de fotografi Associated Press cel mai important premiu dedicat fotojurnalismului. La Photo Trends Festival va vernisa, pe 23 august, de la ora 18:30, expoziţia de fotografie cu imagini realizate pe front şi imprimate în condiţii speciale, într-un format extrem de mare.

Fotografiile vor fi expuse în aer liber, în zona pietonală a staţiunii 2 Mai şi vor putea fi văzute până la sfârşitul festivalului, pe 27 august.

Vadim Ghirdă este unul dintre cei mai apreciaţi fotografi la nivel internaţional. A început colaborarea cu Associated Press în 1990, pe când avea 18 ani. A documentat în imagini prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est.
A acoperit numeroase evenimente, printre care mineriadele din România, declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, numeroase proteste din Ucraina, prăbuşirea Iugoslaviei, bombardamentele din Serbia, conflictul din Bosnia sau criza din Kosovo.
Vadim Ghirdă a câştigat numeroase premii prestigioase, cum ar fi Premiul Asociaţiei Naţionale a Fotojurnaliştilor din SUA, Premiul Seminarului de la Atlanta pentru Fotojurnalism, multiple premii ale Associated Press sau Premiul Clarion, iar fotografiile sale au fost de mai multe ori clasate în topurile anuale ale celor mai mari publicaţii de presă.

Photo Trends Festival s-a născut în urma a 10 ani de VSLO (Vama sub Lumini de Oscar), cel mai mare festival de arte vizuale din România (2010-2019). Echipa care a realizat festivalul din Vama Veche a trecut la nivelul următor şi a pus bazele unui nou festival, în care cursurile durează câte trei zile, iar la final este desemnat un câştigător al Marelui Trofeu „Photo Trends Festival”. De-a lungul celor zece ani au fost organizate zeci de cursuri foto şi seminarii gratuite, expoziţii şi concerte, iar cei mai talentaţi fotografi au fost premiaţi cu echipamente foto-video şi cu trofee special create pentru eveniment.

Paticiparea la eveniment este gratuită, pe baza unei înscrieri prealabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.