Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portretul fiicei lui Nicolae Tonitza, opera „Irina”, a fost adjudecat în cadrul celei mai lungi licitații din istoria Casei A10 by Artmark cu 120.000 de euro

Artmark
Irina - Nicolae Tonitza

Portretul fiicei lui Nicolae Tonitza, opera „Irina”, a fost adjudecat în cadrul celei mai lungi licitații din istoria Casei de Licitații A10 by Artmark, cu 120.000 de euro. Vârf de colecție și preferat al colecționarilor din toate timpurile este Nicolae Grigorescu, anunță MEDIAFAX.

Au fost stabilite noi recorduri pe piața românească de artă în cadrul celei mai lungi licitații din istoria Casei de Licitații A10 by Artmark. Aproape 8 ore și jumătate a durat licitarea celor 184 de capodopere din cadrul evenimentului maraton - Licitația de Toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.

Citește și: Decizie radicală a Anei Birchall: ‘Nu mai candidez pentru un nou mandat!’

1,464 de milioane de euro și o rată de adjudecare de 85% sunt rezultatele licitației de artă de joi seara, dedicate numelor mari ale artei românești.

Vârf de colecție și preferat al colecționarilor de toate vârstele se dovedește pictorul național Nicolae Grigorescu, ale cărui 4 picturi în licitație au strâns 167.500 de euro. Opera cea mai intens licitată a fost „Țărăncuță cu mărgele albastre”, de mici dimensiuni, care a fost adjudecată pentru 95.000 de euro, (multiplicând estimarea Casei de 25.000 - 45.000 de euro).

Topul adjudecărilor de joi seara este condus de favoritul publicului, Nicolae Tonitza, portretul fiicei sale „Irina” fiind adjudecat pentru 120.000 de euro, în ciuda estimării sale conservative de 80.000 - 120.000 de euro.

Un rezultat impresionant pentru segmentul de artă contemporană, cel puțin pentru piața din România, a înregistrat artistul contemporan Adrian Ghenie, cu o lucrare timpurie, din 1991, care a fost adjudecată pentru 28.000 de euro, raportat la o estimare extrem de conservativă de 3.000 - 5.000 de euro.

Citește și: Mesaj de ultim moment al ministrului Marcel Vela: ‘De astăzi, ne despărțim’

Recorduri de autor au înregistrat și cel mai important portretist al boierimii pământene, Mihail Töpler, cu portret al „Vornicesei Smaranda Manu”, din colecția urmașilor lui Constantin George Manu, adjudecat pentru 19.000 de euro, dar și Eugen Voinescu, elev al celebrului pictor rus al marinelor - Ivan Aivazovski, a cărui marină „Corabie înfrunând valurile” a fost adjudecată pentru 15.000 de euro. Totodată, Leon Biju a egalat recordul anterior de 7.500 de euro cu lucrarea „Curmalii roșii” (plecând de la o estimare inițială conservativă a Casei, de doar 1.200 - 1.800 de euro).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.