Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portugalia: Comuniştii vor sprijini un guvern PS în următorii patru ani

portugalia

Comitetul Central al Partidului Comunist Portughez a aprobat duminică "în unanimitate" formarea unui guvern socialist, susţinut de o uniune inedită a stângii, pentru "o legislatură de patru ani", a anunţat secretarul său general, Jeronimo de Sousa, citat de AFP. 

"Condiţiile sunt reunite pentru ca PS să formeze guvernul, să îşi prezinte programul, să intre în funcţie şi să pună în aplicare o politică" în cadrul "unei legislaturi de patru ani", a declarat el în faţa reprezentanţilor presei. 

Această poziţie a fost "confirmată în unanimitate" de Comitetul Central, cea mai înaltă instanţă a partidului, a precizat Jeronimo de Sousa. "Nu trebuie să ratăm posibilitatea care se oferă de a răspunde la problemele cele mai urgente ale muncitorilor şi poporului portughez", a adăugat el. 

Condiţia de stabilitate este esenţială pentru liderul Partidului Socialist (PS), Antonio Costa, care a afirmat sâmbătă că "nu vrea să formeze un guvern care să nu aibă condiţiile reale şi credibile pentru a guverna de-a lungul legislaturii". 

Comisia politică a PS, forul conducător al partidului, urma să se reunească duminică seară pentru a se pronunţa, printre altele, asupra condiţiilor care garantează stabilitatea unui eventual guvern socialist. 

Cu o zi înainte, Comisia naţională a partidului, parlamentul intern al PS, a aprobat programul de guvernare prezentat de Antonio Costa, rod al acordurilor negociate cu Partidul Comunist, Blocul de Stânga (apropiat de radicalii din Syriza la putere în Grecia) şi cu Verzii. 

Această uniune a stângii, nemaiîntâlnită în cei 40 de ani de democraţie portugheză, este hotărâtă să răstoarne marţi în parlament guvernul de dreapta condus de Pedro Passos Coelho care îşi prezintă propriul program de guvernare. 

Învingător la alegerile de la 4 octombrie, Pedro Passos Coelho a fost menţinut în funcţie de preşedintele conservator Anibal Cavaco Silva. Lipsit însă de majoritatea absolută, guvernul său depinde de votul alianţei de stânga care dispune împreună de 122 de locuri din totalul de 230 ale parlamentului, peste majoritatea necesară pentru a-l invalida.AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.