Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portugalia se oferă să găzduiască 5.800 de refugiaţi în plus

refugiati macedoania

Portugalia le-a prezentat ţărilor europene 'în care presiunea migratorie este mai puternică' propunerea sa de a găzdui până la 5.800 de refugiaţi, în plus faţă de cota de circa 4.500 de refugiaţi deja acceptată de Lisabona, a anunţat vineri o sursă guvernamentală, relatează AFP.

'Am trimis propunerea în această săptămână, printr-o scrisoare, Greciei, Austriei, Italiei şi Suediei, şi am făcut aceeaşi ofertă Germaniei' la începutul lunii februarie, în cursul vizitei la Berlin a premierului socialist Antonio Costa, a precizat un responsabil al executivului portughez. 'Portugalia dispune de o importantă zonă maritimă, dar nu cunoaşte aceeaşi presiune migratorie ca aceste ţări. În spiritul solidarităţii, suntem pregătiţi să primim mai mulţi refugiaţi', a adăugat el. Propunerea se referă totuşi 2.000 de studenţi la universitate şi 800 din învăţământul profesional, precum şi 2.500 până la 3.000 de refugiaţi calificaţi în domeniul agriculturii şi al pădurilor. 'Acestea sunt domenii în care avem nevoie de mână de lucru', a anunţat guvernul, adăugând că 'acest lucru va putea de asemenea, în anumite cazuri, să aibă un impact pozitiv în regiuni afectate de depopularea rurală'.

Portugalia a trebuit, în schimbul unui plan de ajutor internaţional de 78 de miliarde de euro, să pună în aplicare un plan de austeritate din care ţara a ieşit în mai 2014. Ţara se confruntă cu o rată a şomajului ridicată, de 12,2%, însă şi cu o depopulare a regiunilor sale, unde rata natalităţii este una dintre cele mai scăzute din Europa. În cadrul negocierilor europene, Portugalia a acceptat să primească aproximativ 4.500 refugiaţi pe o perioadă de doi ani, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.