Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portul popular din judeţul Vâlcea va fi sărbătorit la Muzeul Satului din Bujoreni, de Ziua Universală a Iei

radiounirea.ro
ie romaneasca port popular

Zestrea bunicilor şi străbunicilor din mai multe localităţi vâlcene va face obiectul unei expoziţii de costume tradiţionale ce va fi deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni pe 25 iunie, pentru a sărbători Ziua Universală a Iei.

Organizatorii au anunţat, joi, că la sărbătoarea portului popular vâlcean, ajunsă la cea de-a VI-a ediţie, sunt aşteptaţi să vină îmbrăcaţi în cămăşi tradiţionale toţi cei care îndrăgesc costumul tradiţional şi îşi doresc să îl promoveze, potrivit Agerpres.ro.

"Evenimentul va include, aşa cum v-am obişnuit, expoziţii, activităţi cultural - artistice şi ateliere menite să reînvie tradiţiile româneşti, să ofere informaţii, experienţe şi promovare pentru ia românească, pentru Muzeul Satului Vâlcean. Vă încurajăm să îmbrăcaţi costum tradiţional, ie, cămaşă tradiţională sau o cămăşă albă, dacă nu deţineţi o piesă vestimentară inspirată din costumul tradiţional, pentru a participa la o celebrare a bucuriei, frumosului, artei, obiceiurilor şi valorilor identitare româneşti. Activităţile, ţinutele şi atmosfera vor fi surprinse ca în fiecare an în fotografii minunate, evenimentul reunind pasionaţii de fotografie şi profesioniştii în arta fotografică", au transmis organizatorii.

Acţiunea are loc în cadrul proiectului "Acasă la Origini" al Asociaţiei La blouse roumaine IA, proiect prin care a fost demarată încă din 2020 şi o acţiune de cartografiere a portului popular vâlcean, cu ajutorul colecţionarilor de ii din judeţ fiind incluse până acum colecţii din 10 localităţi pe această hartă virtuală a costumelor populare vâlcene.

"Am vizitat 10 localităţi şi 30 de colecţii în 2020 şi vom continua să descoperim poveştile, tradiţiile şi meşteşugurile transmise din generaţie în generaţie. Următorul eveniment marca 'Acasă la origini' va avea loc pe 25 iunie, de Ziua Universală a Iei, la Muzeul Satului Vâlcean. Este un proiect-mărturie despre apartenenţa noastră la o familie, un neam şi o cultură tradiţională extrem de bogată şi variată", au precizat reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Vâlcea, coordonatorul din judeţ al proiectului "Acasă la Origini".

Sărbătoarea Iei de la Muzeul Satului Vâlcean va începe la ora 10,00, activităţile urmând să se desfăşoare pe parcursul a cinci ore. Organizatori sunt Uniivers - ii cusute manual, Asociaţia Mămici Din Vâlcea, Muzeul Satului Bujoreni şi Fundaţia Comunitară Vâlcea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.