Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Porumbelul reținut pentru spionaj, eliberat după opt luni de captivitate: 'Acesta este un caz rar'

Hindustan Times / imago stock&people / Profimedia
porumbel spionaj india

Un porumbel suspectat că ar fi spionat pentru China a fost eliberat din captivitate în această săptămână, după ce oficialii indieni îl reținuseră, potrivit PETA India. Organizația pentru protecția animalelor a intervenit după ce a aflat că porumbelul fusese reținut într-un spital de animale timp de opt luni.

Secția de poliție RCF din Mumbai, India, a găsit porumbelul în mai 2023, potrivit PETA. Pasărea avea un scris pe aripi, dar mesajul era ilizibil. Autoritățile au suspectat că era folosită pentru spionaj.

Porumbelul a fost trimis la Bai Sakarbai Dinshaw Petit Hospital for Animals pentru a fi examinat medical și investigat.

Câteva luni mai târziu, spitalul de animale a întrebat poliția dacă poate elibera pasărea, întrucât aceasta era sănătoasă și ocupa o cușcă în spital.

PETA India a intervenit atunci când oficialii nu au oferit un răspuns adecvat. În cele din urmă, departamentul de poliție a spus spitalului că poate elibera pasărea.

În 2011, un tribunal indian a decis că păsările au dreptul fundamental de a trăi libere în aer liber, potrivit PETA. Închisoarea cu colivie pentru păsări în țară nu este permisă în urma unui ordin din 2015.

Precedent din 2015

Un porumbel a fost reținut sub suspiciunea de spionaj în 2015, când un băiat de 14 ani din Manwal, India, în apropiere de granița cu Pakistanul, a observat că pe penele sale era un mesaj ștampilat, scris în urdu, o limbă vorbită în Pakistan, potrivit agenției de știri indiene UPI. Pasărea avea și sigiliul districtului pakistanez, iar poliția a efectuat o radiografie a păsării.

"Nu s-a găsit nimic advers, dar am păstrat pasărea în custodia noastră", a declarat atunci superintendentul de poliție Rakesh Kaushal pentru The Times of India. "Acesta este un caz rar în care o pasăre din Pakistan a fost observată aici. Am prins câțiva spioni aici".

China ar fi condus o unitate militară de porumbei la Centrul său de sprijin logistic comun Guilin din Kunming, provincia Yunnan, potrivit rapoartelor Radio Free Asia, un post de radio finanțat de guvernul american.

Militarii au folosit anterior porumbei pentru a efectua operațiuni. În timpul Primului Război Mondial, peste 100.000 de porumbei au efectuat misiuni în cadrul Corpului de semnale al armatei americane în Franța. Un porumbel celebru, Cher Ami, a fost folosit pentru a transmite 12 mesaje în Verdun, Franța, în timpul războiului, dar a fost împușcat și ucis în 1918, potrivit Smithsonian Magazine. Ultimul său mesaj transmis a ajutat la salvarea a 194 de soldați.

Armata britanică a desfășurat aproximativ 250.000 de porumbei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.